Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
10-11-2010

ЕК представя пети доклад за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Петият доклад на Европейската комисия за икономическото, социалното и териториалното сближаване показва, че политиката на сближаване на ЕС е допринесла значително за растежа и благоденствието и за насърчаване на балансираното развитие в целия Съюз. С политиката вече трябва да се решават нови предизвикателства, се казва в документа, цитиран от Рапид.

В по-широкия контекст на прегледа на бюджета на ЕС в доклада се подчертава, че инвестициите в бъдещата политика на сближаване трябва да са тясно съгласувани с целите на стратегията „Европа 2020". Предлага се също да се въведат много по-строги условия, както и стимули, за да се гарантира, че заделените за политиката на сближаване средства се използват по-ефективно и се поставя по-силен акцент върху постигането на резултати.

При представянето на доклада комисарят по регионалната политика на ЕС Йоханес Хаан заяви: „ За да гарантираме по-голяма възвращаемост на нашите инвестиции, е необходимо да направим политиката още по-ефективна при постигането на конкретни и измерими резултати. Необходимо е да извършваме разходите си по по-интелигентен начин, да се съсредоточим върху основните приоритети на ЕС и да направим ползите от вече извършваното от националните и регионалните органи още по-осезаеми."

Ласло Андор, комисар на ЕС по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, добави: „Повече от всякога е необходимо Европейският социалиен фонд да послужи за целите на истинска европейска инициатива за заетост, с която да се помага на хората да си намират работа по-бързо. Политиката на сближаване ще способства за постигане на целите на ЕС в областта на заетостта и социалните въпроси като част от новата стратегия „Европа 2020"."

В доклада се представя подробна оценка на икономическото и социалното положение, опазването на околната среда и тенденциите в регионите на ЕС и се излагат няколко различни възможности за адаптиране на политиката след 2013 г.

От извършени оценки е видно, че между 2000 г. и 2006 г. инвестициите по политиката на сближаване:

  • са спомогнали за създаването на приблизително 1,4 млн. нови работни места, оказали са подкрепа на малките предприятия и са насърчили научноизследователската дейност,
  • са създали ценни възможности за обучение на милиони жени, млади хора, лица в уязвимо социално положение и безработни и са помогнали всяка година на около 2 млн. бенефициери по програми за обучение да намерят работа,
  • са модернизирали транспортните връзки, с което е оказана подкрепа за изграждането или подобряването на качеството на хиляди километри от автомобилната и железопътната мрежа, както и модернизирането на пристанища и летища,
  • са подобрили екологичните условия за милиони европейски граждани, като са привели качеството на питейната вода и пречистването на отпадните води към стандартите на ЕС.

В доклада се посочват изключителни по мащаб регионални различия в най-разнообразни области, като производителност, детска смъртност и уязвимост при промяна на климата. Направени са предложения за промяна на политиката.

Докладът съвпада във времето с по-широкия преглед на разходите на ЕС и поставя акцент върху това, че бъдещите средства следва да бъдат съсредоточени в ограничен брой приоритети в съответствие с поставените по стратегията „Европа 2020" цели за постигане на „интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж". С него се поставя началото на обсъждане на това как чрез цялостната структура на политиката на сближаване може да се гарантира, че всеки фонд допринася ефективно за постигането на целите на политиката по стратегията „Европа 2020". В доклада се защитава тезата, че циклите на планиране и управление на политиката на сближаване следва да бъдат преработени, за да се гарантира, че тези цели намират израз в инвестиционни приоритети.

Комисията предлага да се създаде всеобхватна обща стратегическа рамка, в която да се конкретизират приоритетите, целите и необходимите реформи за максимизиране на въздействието на инвестициите по политиката на сближаване. Начинът на тяхното постигане ще бъде конкретизиран в договор между държавите-членки и Комисията, основаващ се на бъдещите национални програми за реформа на държавите. Той ще включва определянето на ясни и измерими цели и поставянето на акцент върху важността на националната координация на средствата от различни източници на ЕС, за да се гарантира ефективното изпълнение и постигането на видими резултати.

Друга представена идея е да се предложат стимули, за да може изпълнението на програмите по политиката на сближаване да е възможно най-ефективно и амбициозно. Известна част от средствата по политиката на сближаване може да бъде заделена и предложена на националните и регионалните органи в зависимост от постигнатите от тях качество и напредък по представените програми. В доклада се предлагат и идеи за опростяване на системата за изпълнение, като се намали бюрокрацията и се подобри оценката, осъществяването и резултатите чрез по-ефективното поставяне на цели.

С публикуването на доклада се поставя началото на процес на обществени консултации, който ще продължи до 31 януари. Всички заинтересовани лица се приканват да представят становищата си по различните въпроси, повдигнати в заключенията на петия доклад по политиката на сближаване ТУК .

Пълния текст на петия доклад за икономическото, социалното и териториалното сближаване четете ТУК .



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia