Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2004

ХЪРВАТСКА С АМБИЦИИ ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС ПРЕЗ 2007

Преговорите на Европейския съюз с Хърватска ще започнат догодина. По време на двудневната среща в Брюксел лидерите на държавите от Европейския съюз обявиха потвърдиха, че Хърватска става официален кандидат за членство. Хроника на Симона Спасова!

Президентът на Европейската Комисия, Романо Проди, заяви: “Много сме доволни, че Хърватска ще се  присъедини към Европа с нас.” През май тази година Европейският съюз прие 10 нови страни,с което броят на държавите членки се увеличи до 25. Хърватска се надява да влезе в ЕС през 2007 заедно с България и Румъния. Европейските ръководители използваха срещата, за да препотвърдят желанието си, да видят България и Румъния като членове на съюза след 3 години. На срещата бяха обсъдени наново и исканията на съюза спрямо България и Румъния. Ирландският външен министър, Берти Ахърн, чиято страна  е ротационен председател на съюза, заяви, че не се планира България и Румъния да бъдат приети поотделно, ако изпълнят условията за членство. По- рано тази седмица България приключи успешно преговорите за влизане и се появиха предположения, че е възможно тя да стане член на съюза преди Румъния, която се надява да завърши преговорния процес в края на тази година. Относно Хърватска, 25те ръководители на страни- членки се съгласиха, че е изпълнила всички критерии, за да получи статут на официален кандидат.

През Април тази година, изпълнителното тяло на ЕС, Европейската Комисия, похвали готовността на Хърватска да сътрудничи с международния трибунал за военните престъпления в Хага - правителството на Иво Санадър е улеснило предаването на осем заподозрени престъпници на трибунала. Ръководителите на Европейския съюз отсъдиха, че, Хърватска трябва да продължи да съдейства на трибунала, да подобри състоянието на малцинствата в държавата и да ускори завръщането на етническите сърби, напуснали страната по време на войната през 1990. Хърватска е втората държава от бивша Югославия, която ще стане членка на ЕС. Словения, беше една от десетте страни, които влязоха в Европа през май тази година. България, Румъния и Турция са останалите кандидат- членки. Външният министър на Турция, който присъства на срещата на високо ниво, отбеляза, че преговорите със страната му може да започнат най-рано през март 2005. През месец декември лидерите на Европейския Съюз трябва да решат дали Турция е направила достатъчно за подобряването на човешките права и политически свободи, за да започне преговори.



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia