Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2006

"ПРЕСТЪПНОСТТА ОБЪРКВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕЧТИ"

АФП: "Ново мафиотско убийство посред бял разтърси София. България, която възнамерява да се присъедини към ЕС през 2007 г. не успя да се справи с изкореняването на организираната престъпност, която може да предизвика отлагане с една година на българското членство в ЕС."

Портал ЕВРОПА ви припомня няколко публикации от холандската преса, чието съдържание отново се връща на дневен ред.

ПРЕСТЪПНОСТТА ОБЪРКВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕЧТИ





България има огромно желание да влезе в Европейския съюз, но организираната престъпност пречи за това. Всички надежди са възложени на новия кмет на София.

София (...) Убийството на Кюлев идва в изключително неудобен за властите момент – един ден след като България получава тежка критика от страна на Европейската комисия за неспособността си да се справи с организираната престъпност. Докато правителството запазва спокойния тон, изключително влиятелния и заможен Кюлев бе застрелян посред бял ден докато чакаше в колата си на светофар на булевард “България”. Същият бе моментално прекръстен на “булевардът на смъртта”. Четирилентовият път води от центъра на София към Бояна, квартала, където заможните българите живеят в палати зад високи дувари.

Това, което се случи с Кюлев, може да се случи на всеки от нас

Оказва се, че Кюлев е един от малкото почтени богати българи, собственик на легален бизнес и спонсор на различни спортни клубове. “Легален и популярен бизнесмен” по думите на неговия приятел Васил Симов, управител на Ейбанк и на българската Стокова борса. “Гангстерите се избиват помежду си и това не ни впечатлява. Може би на Балканите това е част от прехода от комунистическа планова икономика към пазарна икономика. Но това, което се случи на Кюлев, може да се случи на всеки от нас”
Симов обаче не смята да си взима охрана. “Ако изведнъж се заобиколя с фигури с тъмни очила, всеки ще си помисли, че имам причина да се страхувам от разчистване на сметки.”

Слуховете за връзки на Кюлев с мафията той отхвърля с думите “без доказателства, няма престъпление”. От убийците няма и следа. Събирането на веществени доказателства изглежда не е от най-силните качества на българската полиция.

Според адвокат Пеньо Грозев това се дължи на смесица от корупция, недостиг на пари и некадърност. “Това опростява нещата за мен”. В миналото Грозев защитава няколкократно с успех предполагаеми мафиотски босове. Последния му клиент е бившият кмет на София, който е съден за корупция.

Според Грозев всички големи престъпници са познати поименно на властта. “Но това не им пречи да обикалят демонстративно с колите си, да киснат по курортите и да интимничат с кмета и съдебната власт.”

Гражданите на София възлагат всичките си надежди на Бойко Борисов, който до скоро беше дясната ръка на министъра на вътрешните работи в борбата срещу организираната престъпност. Неговата предизборна кампания беше изпълнена с критични лозунги от рода на “полицията хваща престъпниците, правосъдието ги пуска на свобода”. Той обещава да промени всичко. При успех на операция “Респект”, на българския Арнолд Шварценегер (бивш холивудски актьор от австрийски произход, настоящ губернатор на Калифорния) му предстои блестяща политическа кариера. До сега по-голямата част от арестуваните е още на другия ден на свобода.


БЪЛГАРИЯ СЕ БОРИ СРЕЩУ МАФИЯТА




“Гробът на Емил Кюлев, убития в края на октомври
топ-банкер” и
“Предизборен плакат с личен поздрав
от Бойко Борисов,
новоизбрания кмет на София.
Борисов обещава на бизнесмените да се заеме
сериозно с престъпността”

Новият кмет на София иска да сложи край на господството на престъпния свят


София (...) С убийството на българския топ-банкер и застраховател Емил Кюлев на 26 октомври в центъра на София стана ясно, че мощта на престъпния свят в страната съвсем не е отслабнала. Българите възлагат сега надежди на Бойко Борисов, новия кмет на София, да сложи край на влиянието на мафията.
От убийството на Емил Кюлев в края на октомври напрежението в българската столица постоянно расте. Кюлев е осмият известен българин, който умира от насилствена смърт през последните няколко месеца. (...)

Честен и почтен

Докато правителството поддържа спокойния тон, изключително влиятелния и заможен Кюлев бе застрелян посред бял ден. Оказва се, че Кюлев е един от малкото почтени богати българи, собственик на легален бизнес и спонсор на различни спортни клубове. “Легален и популярен бизнесмен” по думите на неговия приятел Васил Симов, управител на Ейбанк и на българската Стокова борса. Симов обаче няма намерение да си взима охрана. “Ако изведнъж се заобиколя с фигури с тъмни очила, всеки ще си помисли, че имам причина да се страхувам от разчистване на сметки.” От убийците няма и следа. Събирането на веществени доказателства изглежда не е от най-силните качества на българската полиция.

Според адвокат Пеньо Грозев това се дължи на смесица от корупция, недостиг на пари и некадърност. Гражданите на София възлагат всичките си надежди на Бойко Борисов, който до скоро беше дясната ръка на министъра на вътрешните работи в борбата срещу организираната престъпност. Неговата предизборна кампания беше изпълнена с критични лозунги от рода на “полицията хваща престъпниците, правосъдието ги пуска на свобода”. Той обещава да промени всичко. При успех на операция “Респект”, на българския Арнолд Шварценегер му предстои блестяща политическа кариера. До този момент по-голямата част от арестуваните още на другия ден е отново на свобода.



СОФИЙСКИЯТ “ШВАРЦЕНЕГЕР” НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ ГРАД

Предизборен плакат с личен поздрав
от Бойко Борисов,
новоизбрания кмет на София,
който нарича себе си “ГЕНЕРАЛна Промяна”

С убийството на българския топ-банкер и застраховател Емил Кюлев на 26 октомври в центъра на София стана ясно, че мощта на престъпния свят в страната съвсем не е отслабнала. Сега българите възлагат надежди на Бойко Борисов, новия кмет на София, да сложи край на влиянието на мафията.

Три черни BMW-та вземат с голяма скорост завоя към клуб Планета, в центъра на София, и паркират до бордюра. Една бронирана кола отпред, една отзад и трета скрита помежду им.

Вратите й се отварят почти едновременно. Група мъже с черни кожени якета ескортират мъж и жена по червения килим към клуба. Парти при затворени врати. “Четирикрилен гардероб” с качулка на главата задържа на входа любопитните минувачи – тук купонясват единствено богатите.

От убийството на Емил Кюлев в края на октомври напрежението в българската столица постоянно расте. Кюлев е осмият известен българин, който умира от насилствена смърт през последните няколко месеца. Управата на София отговаря на вълната от престъпни саморазправи чрез операция “Респект”.

От 31 октомври броят на полицаите по улиците е удвоен. За по-малко от три седмици са извършени 486 ареста, 65 369 коли са претърсени и 56 752 души проверени за документи. В заключение са арестувани петима заподозрени, сред които и братя Маринови. Официално занимаващи се със застрахователен бизнес, двамата са по-известно като трафиканти на наркотици, жени и коли.

Убийството на Кюлев идва в изключително неудобен за властите момент – един ден след като България получава тежка критика от страна на Европейската комисия за неспособността си да се справи с организираната престъпност. Докато Правителството поддържа спокойния тон, изключително влиятелния и заможен Кюлев бе застрелян посред бял ден. Оказва се, че Кюлев е един от малкото почтени богати българи, собственик на легален бизнес и спонсор на различни спортни клубове.

От убийците няма и следа. Събирането на веществени доказателства изглежда не е от най-силните качества на българската полиция. Според адвокат Пеньо Грозев това се дължи на смесица от корупция, недостиг на пари и некадърност.

В миналото Грозев защитава няколкократно с успех предполагаеми мафиотски босове. Последния му клиент е бившият кмет на София, който е съден за корупция.

Според Грозев всички големи престъпници са познати поименно на властта. “Но това не им пречи да обикалят демонстративно с колите си, да киснат по курортите и да интимничат с кмета и съдебната власт.”

Гражданите на София възлагат всичките си надежди на Бойко Борисов. Неговата предизборна кампания беше изпълнена с критични лозунги от рода на “полицията хваща престъпниците, правосъдието ги пуска на свобода”. Той обещава да промени всичко. При успех на операция “Респект”, на българския Арнолд Шварценегер му предстои блестяща политическа кариера. До този момент по-голямата част от арестуваните още на другия ден е отново на свобода.






Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia