Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
20-09-2006

ЕВРОЗОНАТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЗАРАДИ БАВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕФОРМИ

Еврозоната рискува да се разпадне в близко бъдеще и да заплаши по този начин целият европейски общ пазар, освен ако страните-членки не предприемат икономически реформи, се съобщава в нов доклад, публикуван от Euobserver.

Докладът „Ще се пропука ли Еврозоната?" на базираният в Лондон Център за Европейски реформи, смята че общият европейски валутен съюз вместо да води до прогрес в реформите, необходими за влизане в зоната с обща валута, води до незаинтересованост и липса на желание за прокарването на непопулярни икономически мерки

В резултат на това Еврозоната е изправена пред ситуация, в която Италия може да бъде принудена да напусне общността, тъй като икономическата цена от оставането й е по-голяма от напускането й.

„Евентуалният неуспех на Италия да си възвърне конкурентноспособността, ще повдигне въпроса за членството й в Еврозоната и за самата устойчивост на Европейската валутна общност", се казва в доклада, който оценява на около 40% шанса за изход на Италия от зоната.

Икономическите проблеми на Италия се оценяват като липса на конкурентноспособност в голяма част от услугите, ниски нива на инвестиции, но според доклада най-сериозният проблем е „липсата на чувство за национална криза, въпреки че икономиката скоро ще се изправи пред сериозни проблеми".

Авторите на доклада смятат, че ако Италия напусне Еврозоната, то тя ще бъде последвана най-вероятно от страни като Испания и Португалия, които няма да могат да останат в зоната поради очакваният ръст на конкурентноспособността на Италия, предизвикан от излизането й.

Това вероятно ще доведе страни като Франция и евентуално Германия да поискат въвеждането на бариери срещу вноса от Италия, които ако не бъдат отхвърлени от ЕК, ще доведат до бавен разпад на общия пазар.

За да бъде избегнат този най-лош вариант, Еврозоната най-малко изисква „много подвижни работни пазари, високо ниво на състезателност във всички сектори, пълна интеграция на участващите икономики и стабилно управление на обществените финанси".

Задържането на Еврозоната в правилния път ще зависи най-много от промените в Германия, която е най-голямата страна в съюза.

Според доклада в момента страната разчита твърде много на икономически ръст, предизвикан от износа, докато за да успее Еврозоната, тя трябва да стане източника на търсене.

Авторите завършват с мнението, че „все още не е твърде късно да се предпази Италия от принудително напускане на Еврозоната, но времето изтича".



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia