Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
05-07-2007

ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЕНЕРГИЯ – ВИЖТЕ КАКВО ПРЕДЛАГА ЕК ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕНО В НЕЯ

Днес бе поставено началото на нова инициатива за засилване на правата на потребителите на енергия в ЕС. Европейската комисия започна консултации по проекта за създаване на Европейска харта за правата на потребителите на енергия.

Целта е да се определят правата на потребителите по отношение на доставките на газ, електричество и други - в това число договори с доставчиците, цени, разрешаване на спорове и защита на потребителите от нечестни търговски практики. 

Инициативата е на еврокомисарите по енергетиката Андрис Пиебалгс и за защитата на потребителите Меглена Кунева.

В съобщението на ЕК се казва, че Хартата за пръв път ще определи в единен документ този род права. Хартата ще подпомогне потребителите да правят информиран избор при избор на доставчик на енергия, особено предвид либерализирането в повечето страни-членки на пазарите на електроенергия и газ от 1 юли.

М. Кунева
„Отварянето на тези пазари представлява както предизвикателство, така и нови възможности пред европейските потребители", каза еврокомисар Меглена Кунева. По думите й, ще можем да кажем, че сме постигнали цента си, когато се постигне създаването на прозрачен и ефективен пазар, където правата на потребителите са напълно защитени, а информираните потребители използват познанията си, за да се възползват от наличните предложения.

Виж още по темата ТУК - "Вие избирате..."

Европейската комисия определя четири ключови цели, върху които да се основава Хартата:

- По-ефективна защита на уязвимите граждани;
- Повече информация за потребителите;
- По-малко формалности и документация при смяната на доставчика;
- Защита на потребителите от нечестни практики на продажба.

Правата на потребителите според проекта на Хартата се очаква да включват:

- Връзка: правото да получават срещу заплащане редовни и предсказуеми равнища на сигурна и безопасна услуга на доставка на електроенергия и газ;
- Доставка: правото да сменят доставчиците на електроенергия и на газ без да заплащат такси за това;
- Договори: Хартата изброява минималните елементи, които всеки договор с доставчик на енергия трябва да включва;
- Информация: за енергийните доставки, за условията на договорите, за цените и тарифирането, за мерките за енергийна ефективност, както и произхода и начина на производство на електроенергията;
- Цени: енергията трябва да се предлага на разумна цена, лесно и ясно сравнима и прозрачна;
- Социални мерки: да се предостави на уязвимите граждани минимално равнище на услуги по доставка на енергия: ток, топлина и светлина, с цел избягването на енергийна бедност;
- Решаване на спорове: правото на базови и евтини процедури за оплакване и жалби в случай на спорове;
- Нечестни търговски практики: които са забранени по силата на Европейската директива за нечестни търговски практики.

Следващите стъпки:

По горепосочените елементи от Европейската харта за правата на потребителите на енергия ще се проведат консултации с всички заинтересовани среди - представители на потребителите, регулаторните органи в енергетиката, страните-членки, както и представителите на газовата и електрическа индустрия. След тези консултации ЕК ще формулира окончателния текст на Хартата и тя ще бъде подписана на официална церемония - вероятно в началото на декември 2007 г.

Призив за приложение от всички държави-членки на законодателството за либерализация на пазара за електричество и газ. ЕП ще гласува незаконодателен доклад в отговор на мерките за пълната либерализация на вътрешния пазар за електричество и газ. Комисията по промишлеността призовава за прилагане на законодателството от държавите-членки, повече инвестиции в електрическата мрежа и газовите мрежи, преустановяване на регулираните цени и сътрудничество на националните регулатори на ниво ЕС. Следващата пленарна сесия на Европейския парламент ще се проведе от 9-ти до 12-ти юли в Страсбург. 



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia