Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
18-07-2007

КОСОВСКИЯТ ПРЕМИЕР КАЗА, ЧЕ Е ГОТОВ ДА ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ НА ОБЛАСТТА

Сърбия е готова да даде по-голяма автономия на Косово.

Сърбия е готова да даде по-голяма автономия на Косово, но никога няма да изтъргува независимостта на провинцията с възможността за членство в Европейския съюз. Това заяви сръбският премиер Воислав Кощуница в интервю за португалската телевизия по време на посещението му в Лисабон.

Русия отхвърли най-новата проекторезолюция за Косово, която предстои да бъде обсъждана в Съвета за сигурност на ООН.

Новата проекторезолюция заобикаля въпроса за независимостта на Косово, давайки още четири месеца за преговори между сърбите и косовските албанци. Според руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, авторите на проекта "така и не са се отказали от формулата, която след определено време ще доведе до независимост на Косово".

"Ние очакваме да бъде постигнат компромис между Белград и Прищина, а не някакво наложено решение. Оставете ни да намерим най-голямата възможна автономия за Косово в рамките на Сърбия, с възможност за косовските албанци и техните институции напълно свободно да решават своето бъдеще", отбеляза Воислав Кощуница.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова ангажираните страни да се въздържат от едностранни действия. Призивът му дойде след изявлението на косовския премиер Агим Чеку, че е готов да обяви независимост на Косово.

Европейският съюз и САЩ официално представиха проекторезолюция на ООН за Косово, но още не са решили дали и къде да поискат нейното гласуване поради възраженията на Русия.

Москва, която има право на вето в Съвета за сигурност, се противопоставя на всяко действие, което би довело до независимост на сръбската провинция. Съгласно резолюцията сърби и косовари ще възобновят преговорите за 120 дни, след което ООН ще предаде управлението на провинцията на ЕС. Войските на НАТО ще останат. В Прищина етнически албански лидери заявиха, че СС се е провалил по въпроса за Косово и поискаха Запада да предложи алтернативен курс за независимост. Членове на СС са притеснени, че косовските лидери ще обявят независимост едностранно, въпреки че така може да застрашат връзките и получаването на помощи от ЕС.

Косовският премиер Агим Чеку каза, че е готов да обяви независимост на Косово и изрази увереност, че тази крачка ще бъде подкрепена от САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова страните, ангажирани в решаването на статута на Косово, да се въздържат от едностранни действия.

"Сега е времето. Няма нужда от разговори. Не е останало нищо, за което да преговаряме", каза Чеку в интервю за световната агенция Блумбърг, дадено на 14 юли в Прищина. Той добави, че очаква да получи американската подкрепа за обявяване на независимост на срещата си с американския държавен секретар Кондълиза Райс, при посещението си във Вашингтон следващата седмица.

Косовският премиер посочи, че натискът за обявяване на независимост е все по-голям в областта, докато Русия продължава да блокира опитите за постигане на международно споразумение по косовския въпрос.

Страните, ангажирани в решаването на статута на Косово, трябва да се въздържат от едностранни действия, каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран днес от белградския вестник "Политика". Всякакви прибързани едностранни действия биха усложнили и без това сложния проблем, каза Бан Ки-мун пред журналисти в Ню Йорк, преди началото на консултациите в Съвета за сигурност на ООН във връзка с новата проекторезолюция за Косово.



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia