Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – ЩО Е ТО?

Най-често наричат Европейската комисия (ЕК) „правителството на Съюза” или „изпълнителния орган на ЕС”. Ако трябва да започнем с най-общо, популярно сравнение – това, което прави правителството в една държава, това прави ЕК на ниво Европейски съюз.
 
Първа разяснителна публикация на екипа на Портал ЕВРОПА в рамките на едноименната „Тема на месеца” за април 2008 г. от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.

Мисията на Европейската комисия е да насърчава общия интерес на Европейския съюз. Това става чрез участие в процеса на вземане на решения, и по-специално чрез отправяне на предложения за европейско законодателство, контрол за правилното прилагане на договорите и европейското законодателство, провеждане на общи политики и управление на фондове. За разлика от Европейския парламент, който защитава интересите на европейските граждани и от Съвета – на националните правителства, Европейската комисия представлява и поддържа интересите на Европейския съюз като цяло. Тя е независима от националните правителства.

Комисията е третият съставен елемент на институционалния триъгълник, който движи и управлява Европейския съюз. Нейните членове (еврокомисарите) се назначават за петгодишен срок, което става чрез споразумение между държавите-членки, което подлежи на одобрение от Европейския парламент. Комисията е отговорна пред Парламента и трябва да подаде колективна оставка, ако Парламентът приеме вот на недоверие срещу нея.

От 2004 г. насам, Комисията е съставена от по един комисар от всяка държава-членка. В момента тя се състои от 27 членове.

Комисията работи под политическото ръководство на председателя си, който взима решение за вътрешната организация, с оглед на гарантирането на последователност, ефективност и колегиалност в действията й. Принципът на колегиалност, който регулира цялата работа на Комисията, означава, че членовете й са солидарно отговорни за приетите решения и предприетите действия от страна на този орган.

Председателят на Комисията се избира от правителствата на държавите-членки и се одобрява от Европейския парламент. Останалите комисари се номинират от националните правителства на държавите-членки, което се прави след консултация с встъпващия в длъжност председател, а освен това те трябва да получат одобрението на Парламента. Еврокомисарите не представляват правителствата на своите страни. В замяна всеки един от тях отговаря за определена област на политиката на ЕС – така наречените ресори като например „Разширяване”, „Защита на потребителите” и други.

Членовете на Комисията се избират на основание на общата им компетентност. Те са напълно независими в изпълнението на задълженията си. Това означава, че те нито искат, нито приемат указания от което и да е правителство или от който и да е друг орган. Ако някой комисар престане да отговаря на необходимите условия за изпълнение на своите задължения или в случай на сериозно нарушение, Съдът на Европейските общности може принудително да го освободи от длъжност. Член на Комисията подава оставка, ако председателят, след като получи одобрението на колегиума, я поиска.

Председателят и членовете на Комисията се назначават за период от пет години, който съвпада с мандата на Европейския парламент.

Вижте повече във втората част на разяснителната публикация на Портал ЕВРОПА, която разкрива повече за правомощията и дейността на ЕК.
 

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia