Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-

TENDERS ELECTRONIC DAILY

Приложение към Официален вестник на Европейския съюз - вече и на български език!

Що е то TED?

  • Обявления за поръчки и за предварителна информация
  • Конкурси за проекти
  • Квалификационна система с покани за участие в конкурси

Портал ЕВРОПА ви предлага да посетите сайта ТУК.

Поради големия читателски интерес, Портал ЕВРОПА ви предоставя допълнителна синтезирана информация за TED - Tender Electronic Daily.

България вече е член на ЕС, а българският език е сред официалните езици на Европа на 27-е.

Ето защо от началото на месеца са активни българските версии на три важни европейски сайтове - наред с Official journal, български страници имат Порталът на ЕС - Europe.eu, както и Eurolex.eu.

Първата страница на Портала на ЕС - Europe.eu - вече е на български език, като в скоро време очакваме и останалите компоненти от сайта да бъдат преведени.

Интересният сайт Eurolex.Europe.eu също вече има версия на български език. Всъщност това е официалният раздел на европейския Official journal - еквивалента на българския Държавен вестник. Тук се съдържа законодателството в електронен вид - по начин, по който вероятно и ние някой ден ще видим родния Държавен вестник.

TED на практика е притурката на официалния вестник на ЕС. Това е всекидневник в електронен вид на търговете в Съюза. Официалният вестник на ЕС излиза 5 пъти в седмицата - от вторник до събота включително. За да се ориентираме най-добре както представлява той, нека най-напред видим какво имаме ние в България. За сравнение, българският Държавен вестник също има своя електронна притурка - към Народното събрание, на която се обявяват всички обществени поръчки. Отделно у нас има и сайт на Регистъра на обществените поръчки. Ако в притурката на ДВ се съдържат само обявленията, то в Регистъра човек може да прочете и кои са победителите, тъй като те се обявяват единствено там.

TED въплъщава и двете - Регистъра и електронната притурка на ДВ. Т.е. на този сайт - който принципно съществува отдавна, макар че българската версия е от началото на годината, от 3 януари - се вписват както обявленията, така и резултатите от търговете.

Всички страни-членки са длъжни да си обявят в TED определени обществени поръчки. Още в началото на годината например Румъния е обявила една обществена поръчка - нашите северни съседи търсят да закупят файлови сървъри. Ето защо Румъния е листната сред останалите обявили поръчки държави по азбучен ред. България все още не е листната, но това не е притеснително - просто все още нашата администрация не е обявила поръчка, чийто параметри да изискват вписване в TED.

Прагът и характера на поръчките, които задължително се обявяват в TED, е описан в Директивите, а така също и в нашия ЗОП - Закона за обществени поръчки.

Смисълът на съществуването на този сайт TED е даването на он-лайн достъп до всички покани за оферти, до информацията за възложените поръчки и останалата важна информация. Фактът, че TED вече е и на български, е голямо улеснение за българския бизнес, който редовно следеше и досега търговете в своята област. От момента на членството се надяваме, че повече наши фирми ще участват в големи тръжни процедури на европейско ниво, стига да са достатъчно конкурентоспособни.

Надяваме се, че с посредничеството на Портал ЕВРОПА този процес ще бъде още по-лесен за българския бизнес, а така също и за обществеността, която редовно ще може да прави справки за изпълнителите на важни обществени поръчки в ЕС, от които зависи повишаването на нивото на живот в Съюза. Интересен щрих е, че за потребителите на TED се предлагат и специални персонализирани услуги - например съобщения по електронната поща, RSS фиидове, както и списъци с клипинги.

Портал ЕВРОПА не само ви дава линк към сайта на TED, но и се ангажира редовно да информира под формата на новини и анализи за по-интересните поръчки.

Що се отнася до изискванията към обществените поръчки, които трябва да бъдат изпращани от страна на възложителя до ЕК, то там най-важен е прагът. Праговете са различни за различния тип възложители - държавни институции, публични предприятия и концесионери или търговци. Видовете поръчки също са от значение: те биват доставки, услуги и строителство - както подробно са изброени с последните изменения на ЗОП. В раздел 7, чл. 45а са фиксирани и финансовите прагове на обществените поръчки.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia