Europe.bg
  Page d’accueil - Événement
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Événement

  • A+
  • A-
16-12-2006

ЗАКЛЮЧЕНИЯ НА СЪВЕЩАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ


Декемврийската среща на Европейския Съвет проведе дискусия за принципите на разширяването на Европейския Съюз. Държавните и правителствените ръководители на страните-членки потвърдиха, че разширяването ще продължи да бъде ключов приоритет за съюза.

Европейският Съвет подчерта важността на ефективното действие и развитие на съюза и след приемането на нови страни. Кандидатстващите страни трябва напълно да отговарят на условията за членство преди да бъдат приети. Те ще бъдат оценявани индивидуално въз основата на собствените им успехи. В същото време европейските лидери посочиха, че е възможно едновременното приемане на няколко държави.

Ръководителите на страните-членки поискаха от Европейската Комисия да направи оценка на това как евентуалното членство в ЕС на кандидатстващите страни ще се отрази на функционирането на съюза. Докладът трябва да вземе предвид всички възможни политически, институционални и икономически ефекти. Според европейските ръководители е важно гражданите на ЕС да имат ефективен и открит достъп до информацията за разширяването.

Европейските лидери приветстваха България и Румъния като нови страни-членки от 1 януари 2007г. и потвърдиха поетите задължения към страните от Западните Балкани.

Друга главна тема на срещата бе повишаването на ефективността на процеса на вземане на решения в областта на правосъдието и вътрешните работи. Европейският Съвет реши да се реформира процеса на взимане на решения в тази област като част от следващия кръг на конституционни реформи. Една от мерките в тази област ще бъде увеличаването на взимане на решения с квалифицирано мнозинство.

Европейският Съвет реши за принципите на обща европейска миграционна политика и взе решения за конкретни действия през 2007г. Част от тях са увеличаването на сътрудничеството с трети страни, отделянето на допълнителни средства за охрана на външните граници и увеличаването на възможностите на ЕС да се справя с неочаквани имиграционни вълни.

Финландският премиер Мати Ванханен представи оценката на консултациите, проведени от председателството на ЕС със страните-членки относно Европейската Конституция. Предстоящото германско председателство ще подготви доклад за бъдещето на конституционния договор.

Срещата освен това отправи декларации по въпроса за Близкоизточния мирен процес, Ливан, Иран, Афганистан и Африка.

Тук можете да видите пълния текст на заключенията от срещата на Европейския Съвет: Заключения от срещата.pdf (232.68 Kb)



 
Заедно
Emissions radio
 
 
 
    Encore 
Audio
 
 
 
    Encore 
Analyses
 
 
 
    Encore 
Interactif
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia