Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Interviews
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Interviews

  • A+
  • A-
13-03-2006

КУРКУЛАС: “ТВЪРДЕ РАНО Е ДА СЕ КАЖЕ КАКВО ЩЕ БЪДЕ РЕШЕНИЕТО НА ЕК” ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС

Портал ЕВРОПА събира прогнозите на авторитетни експерти и коментатори за най-вероятния според тях вариант за членството на България в ЕС.

Днес представяме мнението на г-н Димитрис Куркулас, ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България.

Г-н Куркулас, наскоро министърът по европейските въпроси Меглена Кунева очерта “четири възможни сценария” за присъединяването на България към ЕС, допускайки възможно задействане на предпазната клауза в Договора и отлагане на членството с една година. Как бихте коментирали тези “четири сценария”, споделяте ли същите опасения и кой от тези варианти Ви се струва най-вероятен към днешна дата?

Европейският съюз ще вземе решение по съдържанието на мониторинговия доклад на 16 май. Проверките обаче продължават и затова е твърде рано да се каже какво ще бъде предложението на Комисията.

Неотдавна Министерството на външните работи на България обяви обществена поръчка за консултанти и лобисти за “ускоряване на присъединителния процес”. Информиран ли сте за това намерение на българското правителство и мислите ли, че външни консултанти и лобисти миха могли реално да допринесат за българското присъединяване към ЕС?

Това е в прерогативите на българското правителство, което решава какви са неговите нужди по отношение на това, кой да му помага.

Българската общественост научи, че на посещение у нас ще бъдат г-н Майкъл Лий и г-жа Бриджет Чарнота. Бихте ли казали каква е целта на тези посещение, с кого ще се срещнат те и на каква тема ще разговарят? Могат ли медиите да имат свободен достъп до програмите на работните им посещения у нас?
 
Г-н Майкъл Лий ще се срещне с президента Георги Първанов, с външния министър Ивайло Калфин, с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, с председателя на парламентарната комисия по европейски въпроси Атанас Папаризов, с министъра на вътрешните работи Румен Петков, с министъра на правосъдието Георги Петканов.

Мислите ли, че процесът по ратификация на Договора за присъединяване на България и Румъния в националните парламенти на страните-членки ще приключи навреме?

Да, смятам, че това е възможно.

Други държави използвали ли са услугите на външни консултанти и лобисти преди тяхното присъединяване към ЕС?

Нямаме поглед върху този процес.

Портал ЕВРОПА благодари на г-н Дойчин Чолаков от Информационния отдел на Делегацията на Европейската комисия за предоставените отговори на ръководителя Куркулас.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia