Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
10-09-2007

ПРИКЛЮЧВА ТЕХНИЧЕСКАТА ЧАСТ ОТ ПОДГОТОВКАТА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СТАБИЛИЗАЦИЯ И АСОЦИИРАНЕ НА СЪРБИЯ КЪМ ЕС

Днес ще приключим техническата част от преговорите за Споразумение за стабилизация и асоцииране между Сърбия и ЕС, а ако нещо остане за доуточняване, това ще стане при всекидневната комуникация по електронната поща, без насрочване на нов кръг преговори, казаха за сръбския вестник „Вечерне новости" източници, близки до преговарящия екип на Европейската комисия, който днес в Брюксел ще се срещне на последния кръг преговори с представителите на Сърбия, съобщава Netinfo.

Сърбия направи добро предложение за селскостопанската продукция, отказа се от искането си за по-високи квоти за захарта, на път сме и окончателно да се договорим за транспорта и транзита на стоки през Сърбия, както и за сладкарските продукти, посочват източниците.

Липсата на сътрудничество от страна на Белград с Трибунала в Хага за пореден път заплашва да забави пътя на Сърбия към ЕС. Миналата седмица Холандия поиска в преамбюла на Споразумението за стабилизация и асоцииране да бъде записано задължението на Сърбия да сътрудничи на Трибунала и да предаде Ратко Младич.

„За холандците Ратко Младич е вътрешнополитически въпрос заради отговорността им за Сребреница. Те смятат, че с арестуването на Младич накрая могат да сложат точка на срама, който изпитват за това, че техните войници не са направили нищо, за да предотвратят масовото клане", поясни за „Вечерне новости" високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Източници на сръбското издание от ЕС потвърдиха, че арестуването на Младич няма да бъде условие за парафирането на Споразумението за стабилизация и асоцииране, но преди парафирането Сърбия ще трябва да даде нови конкретни доказателства за сътрудничеството си с Трибунала. Ако това не стане, парафирането ще се отложи, официално по „технически причини".

Освен Холандия такива „технически" причини биха могли да бъдат и българите и румънците, които междувременно влязоха в ЕС и сега могат да влияят на съдържанието на Споразумението за стабилизация и асоцииране и по-конкретно най-важната част на споразумението, отнасяща се до земеделието, в своя полза и във вреда на Сърбия. Ако обаче Белград сътрудничи на изискваното ниво с Хага, София и Букурещ ще бъдат изолирани и няма да могат да пречат на парафирането на Споразумението за стабилизация и асоцииране, пише вестникът, цитиран от Netinfo.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia