Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
05-11-2007

ЕВРОКОМИСИЯТА НЯМА ДА ПУСКА УТРЕ НАРОЧНИ ДОКЛАДИ ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Не е планирано утре Европейската комисия да оповестява доклади за напредъка на България и Румъния - това потвърдиха пред Портал ЕВРОПА източници от ЕК.

Портал ЕВРОПА потърси тази информация във връзка с депеша на АФП от днес, цитирана първо от Агенция "Фокус" в която се казва, че в проекта за годишния доклад за разширяването на Европейския съюз, от който агенцията е получила копие, се казвало, че България и Румъния имат да свършат още много работи, че са нужни по-конкретни резултати в борбата срещу корупцията и престъпността. Според АФП, утре ЕК ще публикува годишния си доклад за разширяването на ЕС. "Европейският съюз би могъл да се разширява само в средносрочен и дългосрочен план, тъй като Турция и балканските страни все още не са изпълнили ключови изисквания", се казвало в него, сочи АФП.

Източникът ни в ЕК заяви, че утре (вторник) в 13.35 часа българско време еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще представи на пресконференция в Брюксел седем доклада - това са докладите на ЕК за напредъка на страните - кандидатки за членство в ЕС: шестте държави от Западните Балкани плюс Турция. Всички документи ще бъдат достъпни и през интернет, поясниха от ЕК.

Обикновено докладите за напредъка (progress reports) се отнасят единствено до държавата, на която са посветени - там не се посочват "примери" с други страни. На въпрос дали в някой от докладите, които Оли Рен ще обнародва утре, пише нещо за провалите на София и Букурещ, източникът ни отговори, че такова споменаване е възможно единствено в контекста на регионалното сътрудничество - т.е. не в самите доклади, най-малко в изводите за съответните страни, за които те се отнасят.

Ако действително ЕК утре изрази оценка за темпа на реформите в България и Румъния, това би било направено в контекста на очакваните критични доклади на ГД "Разширяване" за Турция, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия, Черна Гора и Сърбия. Може би това цели да охлади ентусиазма в тези страни за скорошно и лесно еврочленство и същевременно да успокои общественото мнение в "старите" страни-членки, които традиционно имат резерви към прекомерното разширяване на ЕС.

Вижте повече по темата ТУК.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia