Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
21-01-2008

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЧ ВОДИ НА ПЪРВИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ В СЪРБИЯ

Кандидатът на Сръбската радикална партия Томислав Николич води с 39,6 процента от гласовете, след преброяване на 85 на сто от бюлетините от състоялите се вчера президентските избори, обяви агенция Ройтерс, цитирана от Дарик радио. Настоящият президент на Сърбия и кандидат на Демократическата партия Борис Тадич получава 35,5 процента от гласовете, съобщи ЦИК.

На 20 януари девет кандидати се включиха в изборната надпревара. Николич и Тадич ще се борят за президентския пост на втория тур на вота на 3 февруари.

Анализатори посочват, че от изхода на изборите в значителна степен ще зависи, в каква посока ще се развива Сърбия. Тяхната роля е особено важна, защото те се провеждат в навечерието на очакваното обявяване на независимостта на населената с албанци сръбската провинция Косово.

Тадич и Николич са единни в неприемането на независимостта на Косово, но техните позиции се различават в детайлите, коментира Би Би Си. Настоящият президент, известен като привърженик на западните ценности и присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, се обявява за намирането на компромисно решение, приемливо за двете страни, подчертавайки, че Белград „няма да прибягва към насилие и война".

Николич построи предизборната си кампания на остра антизападна риторика и призова за ориентация към Русия и Китай. Освен косовския проблем, голямо значение имаха въпросите, свързани с повишаването на жизнения стандарт, борбата с безработицата и корупцията.

Снимка: Агенция Ройтерс



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia