Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
04-02-2008

ТАДИЧ ПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В СЪРБИЯ

С малка преднина Тадич спечели втория тур на президентските избори в Сърбия. Гласуването бе изпитание между две противоположни политически линии - про-европейската на Борис Тадич и про-руската на Томислав Николич, коментира „Дойче веле".

Според първите частични резултати Тадич е спечелил с 51,2 % от гласовете на избирателите. За Николич са гласували 47,2 %. Избирателната активност в страната е достигнала рекордно ниво - цели 67% от сърбите са дали своя глас на втория тур на изборите за президент.

Резултатите от тези избори играят важна роля относно бъдещия курс на Сърбия. От тях зависи какви ще бъдат отношенията на страната с Европейския съюз, ако Косово обяви независимост, а Брюксел признае държавния суверенитет на сръбската провинция.

Реакцията на Николич

"Искам да ви съобщя, че най-вероятно Тадич печели изборите с 2 % преднина", каза Николич пред свои привърженици в Белград. "Ако този резултат бъде потвърден, го поздравявам за победата", допълва още той.
По време на предизборната кампания Николич не каза нито една добра дума по адрес на Брюксел и бе убеден, че само сближаването с Русия може да донесе просперитет на страната.

Само преди две седмици, на първия тур от президентските избори в Сърбия, Николич спечели 40 %, а Тадич 35,4 % от гласовете.

Няма време за празнуване

"Ние спечелихме заедно, доказахме, че Сърбия има голям демократичен потенциал", каза Тадич малко след обявяването на резултатите. 50-годишният президент призоваваше гражданите на Сърбия да гласуват За или Против Европа. "Тъй като предстои да се търси решение на големи проблеми, време за празнуване няма", допълни той.

По пътя към Европа

Според бившия професор по психология и министър на телекомуникациите по времето на Джинджич, единственото средство за осигуряване на по-добри времена за Сърбия е сближаването на страната с ЕС. Там е бъдещето на Сърбия, затова и страната трябва непременно да извърви този път.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia