Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2008

МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ В ЕС ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НОВО НАМАЛЯВАНЕ НА РОУМИНГА

Мобилните оператори в ЕС заявиха, че няма да намалят цените за някои роуминг услуги, въпреки ултиматумът на Европейската комисия изтичащ на първи юли и окачествиха предложените ограничения на цените като "абсурдни", съобщава EurActiv, цитирана от вестник "Дневник".                                                                                

През февруари комисарят Вивиан Рединг поиска мобилните оператори в Европа да намалят чувствително цените на роуминг услугите си за пренос на данни до 1 юли, като в противен случай ги заплаши със съдебни действия. Комисията отбеляза, че текстово съобщение изпратено в друга страна от ЕС може да струва повече от 20 пъти от цената, която се плаща удома. Средната цена за изпращане на текстово съобщение варира между 5 и 10 евро цента в страна от ЕС, но потребителите могат да бъдат таксувани повече от 50 евро цента ако изпратят SMS до друга страна от ЕС. За сваляне на данни по интернет цените са между четири и шест пъти по-високи от националните.

Комисията възнамерява да вземе мерки срещу таксуването на разговорите на минута, което ощетява клиентите. Комисията смята за правилно цената на разговор да се определя от изговорените секунди.

Комисията прие директива,регулираща тарифите за телефонни обаждания в Европа. Оттогава мобилните оператори са задължени да таксуват телефонните разговори максимум 49 евро цента с ДДС за минута за разговор с друга европейска страна и не повече от 24 евро цента с ДДС за приемане на разговор. ЕК стартира и обществено допитване за ефекта от влизане на сила на директивата сред гражданите и бизнеса.

ETNO, търговската асоциация представляваща потърпевши мобилни оператори, заяви, че намесата на Комисията в роуминг тарифите насърчава "нелоялното договаряне на цени" и пречи на здравословната конкуренция в сектора.

Поставянето на таван на тарифата за SMS е "абсурдно", каза директорът на ENTO Майкъл Бартолумю. Алфредо Асебал, директор на отдела за връзки с ЕС на Telefonica попита "дали е работа на Комисията да поставя цени на всичко".
Комисар Вивиан Рединг аргументира позицията на Комисията с думите: "Това което искам са нормални и напълно осъществими намаления на цените на роуминг услугите за прехвърляне на данни. Цените трябва доброволно да се намалят от всички в индустрия до 1 юли. ЕС не може да приеме мобилните оператори да печелят 20 пъти повече при предлагане на роуминг услуги".



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia