Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
16-07-2008

Опозицията и НДСВ поискаха президента Първанов да отговори на разкритията на ОЛАФ

Докладът на ОЛАФ за злоупотребите по САПАРД от групата "Стойков-Николов" предизвика опозиционните лидери и НДСВ отново да призоват президента Първанов да отговори на обвиненията  за връзките си с бизнесмена Людмил Стойков, за когото се твърди, че е финансирал предизборната му кампания.

Припомняме ви, че в  писмо до вицепремиера Плугчиева, ОЛАФ  изказва наблюденията си, че има влиятелни сили в българското правителство и/или българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано кое да е лице от групата "Николов - Стойков".  Групата "Николов- Стойков" е на бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, задържани преди година и половина по сигнал на ОЛАФ за източване на 7.5 млн. евро по САПАРД. Те, както и останалите четирима български съучастници, скоро след това бяха освободени. Разследването продължава, все още няма образувани съдебни дела. Според доклада на службата България е ощетила с над 32 милиона евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД, разкри bTV.

Иван Костов, лидер на ДСБ, заяви, че на предстоящия Консултативен съвет по сигурност ще настоява държавния глава да коментира доклада на ОЛАФ . "Следствието и прокуратурата да излязат от съдебната система и върху тях да се упражнява парламентарен контрол, защото те са поставили „чадър" върху престъпните мрежи в България", каза Костов, цитиран от Дарик радио. "Ако институциите предприемат тези мерки, имат последен шанс да защитят страната преди доклада на ЕК", посочи той.

Неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че докладът е показателен за липсата на правителство в България и че управлението на тройната коалиция е пагубно за държавата. Това каза кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него целта на структорните промени в МВР са службите ДОИ и ДОТИ да минат под политическото влияние на ДПС.

"Ако беше друга партия, а не БСП и ДПС и да прави тези поразии на държавата - какво щеше да е отношението към такова правителство.....Те нямат срам от доклад - дали ще е на ЕК, или на ОЛАФ. Виждате, че премиерът пет дни го няма. Говори се всеки ден за корупция на неговите министри - той не се обажда, няма го", каза кметът Борисов.

Председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов поясни, че няма как, ако в България тече нормално разследване, Първанов да бъде на поста, който заема. "Затова нормалната стъпка е президентът сам да се оттегли от поста си", каза депутатът , цитиран от агенция "Фокус". Неговият колега Мартин Димитров каза, че едни и същи хора се появяват при всички съмнителни сделки. "Очевидно са недосегаеми, защото финансират управляващите и държавния глава", подчерта депутатът.

Към призивите на опозицията президентът да обясни евентуална връзка с предприемача Людмил Стойков се преисъедини в НДСВ. "Бих задал въпрос на президента Първанов за връзката му с Людмил Стойков, дали са верни твърденията и той дължи отговор по този въпрос", заяви от своя страна председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов. Той също ще постави въпроса на Консултативния съвет, предаде БНР.

Българска нова демокрация също призова държавния глава Първанов да подаде оставка. От БНД заявиха в писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева, че е безпрецедентно влиятелна европейска институция да заяви открито, че "българският президент и правителствени кръгове са свързани и закрилят представители на съмнителни групировки".



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia