Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2008

ОПАК е сред слабите места, посочени от ЕК, коментира вицепремиерът Плугчиева в Банско

Последното писмо на ЕК не третира въпроса за спирането на финансирането на Оперативна програма „Транспорт”. Писмото засяга темата за Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”.

Това каза вицепремиерът по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева на първата пресконференция от заседанието на управляващата коалиция в Банско, цитирана от Агенция "Фокус".
 
„В писмото става въпрос за това, че Агенция „Пътища” е бенефициент по сегашното финансиране по ОП „Транспорт” и затова досегашната структура трябваше да бъде променена и ние сме на финала с Националната агенция „Пътна инфраструктура”, обясни Плугчиева. През следващата седмица премиерът Сергей Станишев трябва да назначи мениджър на агенцията и Надзорен съвет. В края на месец септември трябва да се направи одит, за да се провери дали тази агенция като нова структура работи и че не може да хвърля сянка върху развитието на ОП „Транспорт” и „Регионално развитие””, обясни Плугчиева.

По думите й на заседанието си коалицията е направила много сериозен анализ на препоръките на комисията и особено на слабите места, които са посочени. Една от тези слаби области е Оперативна програма „Административен капацитет”, пише още Агенция "Фокус".

Коалицията е взела решение да създаде работна група, която да се занимае по-усилено с координацията за реализирането и управлението на оперативните програми. Обсъдена е и информационната система за усвояването на средствата по оперативните програми.

„Сега е моментът да се направи оценка на съответствие по оперативните програми. Без тези оценки няма да е възможно реалното започване на отделните проекти. До 7 ноември Централният одитен орган към Министерството на финансите заедно с външния одитиращ орган трябва да направят съответните оценки на системите. Там са съсредоточени усилията в момента, за да се гарантира стабилността на системите за управление на финансовите потоци по отделните фондове. След това в двумесечен срок ЕК трябва да направи своя преглед и реално да стартират отделните програми”, обясни Плугчиева.

В момента се работи с авансовите финансови ресурси, които са преведени за периода 2007-2008 г., се казва още в информацията на "Фокус" от Банско.


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia