Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
28-07-2008

Станишев се оправда с прехода за изгубените евромилиони

След безпрецедентно критичните доклади на Европейската комисия за България и спирането на над половин милиард евро, премиерът Сергей Станишев заяви днес, че "навлизаме в период на подреждане на държавата след доста хаотичния преход", коментира Mediapool. В изявление пред български посланици и ръководители на мисии в чужбина Станишев посочи, че всички в България обичат да приказват, че е хубаво да има ред, но все още нагласата това да се върши не е достатъчно узряла и не достатъчно се реализира. Той каза, че преходът е бил много болезнен и са "били направени не малко глупости".

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, коментирайки докладите на ЕК, заяви на срещата на дипломатите, че има кръгове, които са против разширяването на ЕС и искат да превърнат България в лошия пример, който да подкрепи тяхната теза.

Според него не трябва да се допуска участието на България в ЕС да се изчерпва само с писане на доклади на шест месеца и реакция по тях.

"Нямаме основания да подценяваме това, което е направено в България, не подценяваме и пътя, който трябва да изминем", посочи Калфин.

Станишев посочи, че правителството е открито към критики, които са добронамерени, но "не би трябвало и не е редно да се създават двойни стандарти".

Той посочи, че държавата търси как да се модернизира в нови европейски условия. Това обаче не е еднократен акт, а процес, който изисква изключително много усилия. "Преди всичко вътрешни в законодателството, в действието на изпълнителната власт - практикуването от цялото общество на всички тези европейски стандарти, за които толкова много говорим в продължение на години", добави Станишев.

Той каза, че последните три години са изключително успешни за напредъка на България в икономически план и статистическите данни за това били много категорични.

"Дори сега, в много влошена международна икономическа конюнктура, България успява да отчете висок икономически растеж, най-висок в ЕС, около 7%. Успяваме чрез комбинация от мерки да създадем условия за намаляване на темпа на инфлацията", декларира премиерът малко преди поредния вот на недоверие срещу правителството му в края на седмицата. Външният министър Калфин добави, че отражението на световната икономика върху страната ни не е голямо, но България в никакъв случай не е изолирана от трудностите.

Станишев посочи, че основен приоритет във външната политика на България е да бъде водеща и лидерска страна в регионалната политика - и по отношение на Западните Балкани, и по отношение на Черноморския регион. "Това е наша възможност, това е наш капитал пред нашите партньори и съюзници - и в ЕС, и в НАТО. С поведението си сме дали редица примери, че сме в състояние да допринасяме за общия успех и приоритети на нашите съюзници", посочи премиерът.

Ивайло Калфин съобщи, че в началото на следващата година България ще бъде домакин на среща на върха, която ще обсъди доставките на газ за Европа. Според него има силно съперничество за източниците на енергия и България полага усилия да привлече максимално количество енергийни проекти. По думите му има шансове до края на годината да се сключи междуправителствено споразумение за проекта "Набуко".



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia