Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-12-2008

Меглена Кунева: Пазари, в които има доверие на потребителите, продължават да се развиват

Еврокомисарят Меглена Кунева представи своите предложения за по-ефективна защита на потребителите в София. Тя участва в семинар "Защита на потребителите на туристическите продукти и услуги", съобщава Дарик радио.

Кунева призова туристическия бранш да инвестира повече в повишаване доверието на клиентите, защото това е най-важното в условията на криза. Според нея почивката е първото нещо, от което потребителите биха се отказали по време на криза.

Еврокомисарят посочи, че изпълнението на новите изисквания на ЕС в защитата на потребителите е свързано с допълнителни инвестиции, които обаче ще се изплатят на бизнеса, защото "доверието на потребителя е съвременна валута на икономиката". Меглена Кунева отбеляза, че има предизвикателства пред сектора и препоръча на туристическия бизнес да не ги отричат. Ако ги разпознаете, ще знаете каква помощ да търсите, каза Кунева.

Еврокомисарят призова бизнеса да направи своите предложения във връзка с подготвяния европейски план срещу икономическата криза, който след седмица ще бъде разгледан в Европейския съвет.

Кунева посочи, че се подготвя директивата, с която се цели пълна хармонизация на правилата за договор между бизнеса и потребителите. По този начин се очаква разходите на бизнеса за покриване на сегашните различни изисквания на регулаторните режими в 27-те страни членки на ЕС да намалеят.

Сега една малка или средна фирма само за спазване на изискванията за защита на потребителите харчи около 70 000 евро. С приемането на новата директива, с която законодателството на страните-членки на ЕС ще е базирано на така наречената пълна хармонизация на правилата на договора между бизнеса и потребителите, разходите на фирмата ще станат 2000 евро, каза комисар Кунева.

В новата директива се предвижда в информацията за цената на пътуването и настаняването да са включени всички данъци и допълнителни такси. Ако такава информация липсва, потребителят няма да е длъжен да плаща допълнителните такси, каза Кунева.

Българският еврокомисар съобщи, че се очаква през есента на 2010 година ЕК да приеме промени в директива, свързана с пътническите пакети, което е също част от европейските мерки в подкрепа на повишаването на доверието на потребители в предлаганите услуги.

Предвиждат се също и промени в директивата за временното ползване на недвижима собственост. Очаква се промените да бъдат подкрепени от Европейския съвет по-късно този месец, каза Кунева.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia