Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
08-12-2009

ЕС не даде срок за започване на преговорите с Македония

Европейският съюз отложи решението за започване на преговори за членство с Македония, след като съседна Гърция се противопостави на скорошно начало на преговорите, съобщава радио Свободна Европа.

В изявление на европейските външни министри, прието днес, се посочва, че те ще обсъдят въпроса отново по време на предстоящото испанско председателство на съюза през първата половина на следващата година.

Скопие се надяваше да получи дата за начало на преговорите през тази седмица, но Атина се противопостави на решението заради въпроса с името.

„Съветът отбелязва, че комисията препоръчва започването на преговори за членство д Бивша югославска република Македония и ще се върне на въпроса по време на следващото председателство", се казва в изявлението на министрите.

Предишен проект на изявлението посочваше, че министрите ще обсъдят въпроса през март 2010г., но гръцки дипломати са заявили, че Атина няма да обсъжда въпроса за името преди президентските избори в страната. Изборите в Гърция ще бъдат през март догодина.

Окончателният вариант на документа приветства напредъка на реформите в Македония, особено на борбата с корупцията и се призовава за допълнително усилване на независимостта на съдебната власт.

Европейските министри подчертават нуждата от решаването на спора за името и от поддържането на добросъседски отношения. В същото време те приветстват постигнатия напоследък прогрес в отношенията между Македония и Гърция.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia