Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
12-05-2010

Стийв Ханке: Корупцията остава най-големият проблем на страната ви

"Бащата на валутния борд" проф. Стийв Ханке ще се срещне във Вашингтон с министъра на финансите Симеон Дянков, за да обсъдят икономическата ситуация в България.

В предварително интервю пред Националното радио, Стийв Ханке посочва, че според него България ще започне оттласкване на рецесията от тази година. Според него евентуалното изваждане на пари от фискалния резерв заради намалените бюджетни приходи не би създало сериозен проблем. Когато средства от фискалния резерв се ползват временно, а след това средствата се връщат там, не виждам проблем, казва Ханке пред БНР.

Ханке препоръчва същевременно реформа в социалната и здравната сфера - той е разочарован от тяхното отлагане досега. Все пак според световноизвестния икономист българското правителство води правилна политика, като затяга разходите.

Очакванията му за нашата икономика през тази година са за слабо отлепяне от рецесията.

Предстоящо в сряда: очаква се министрите да обсъдят на оперативно заседание предложения за икономии в дейността на ведомствата си преди да се събере Съветът по административна реформа.Стийв Ханке коментира и за ТВ+ икономическата ситуация в ЕС. На въпрос за възможните сценарии, по които може да се развие кризата в Европа, той отговаря така:

"Мисля, че гръцкото правителство ще трябва постепенно да преструктурира дълга си като това е основното нещо, което ще се случи. Що се отнася до останалата част от ЕС, мисля, че създаването на този чудовищен фонд за подпомагане, вероятно е изключително опасно. Защото той просто приканва останалите държави да не подлежат на лечение, както Гърция. Понеже знаят, че в края на краищата, ще получат помощ от ЕС. Рискът е морален."

Корупцията остава най-големият проблем на страната ви. Най-ефективният начин да се пребори корупцията, е ако правителството бъде свито и опростено - категоричен е Стийв Ханке пред ТВ+.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia