Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
23-09-2010

Бъсеску: Румъния ще се придържа към икономиите, може да се забави влизането в Еврозоната

Румъния ще се придържа към непопулярния план с мерки за икономии, въпреки протестите и може да забави влизането в Еврозоната, за да предотврати криза, от типа на тази в Гърция, това каза в сряда президентът на страната Траян Бъсеску, цитиран от EU Business.

Докато близо 10000 души протестираха в Букурещ срещу съкращение с 25% на заплатите в публичния сектор, наложено през месец юли, Бъсеску заяви в интервю, че Румъния трябва да продължи с намаляването на публичните разходи.

"Най-големият проблем пред Румъния е възстановяването на макроикономическия баланс", подчерта той, като добави, че правителството харчи повече, отколкото може да си позволи за социално осигуряване.

Въпреки, че балканката страна обеща да намали бюджетния дефицит до 3,0 процента до 2012 година - съгласно критериите на ЕС - президентът заяви, че приемането на еврото може да се отложи с "една или две години" след планираната в момента цел за януари 2015, след кризата в Гърция тази година.

"Кризата ни научи, че трябва да гледаме внимателно икономиката като цяло, а не само да отговаряме на конвергентните критерии за Еврозоната", каза Бъсеску. "Гърция беше добър урок, който ни показа, че трябва да сме напълно подготвени за влизането в Еврозоната", подчерта той.

Освен това, президентът заяви, че Румъния трябва да сключи ново споразумение с Международния валутен фонд и Европейския съюз през април 2011 година, когато настоящото споразумение изтича.

"Намерението ни е да получим още средства от МВФ, но имаме предпазно споразумение", обясни той. При такъв тип споразумение, Румъния ще има на свое разположение средства, но не е задължително да ги използва.

За да се запълни дупка от 5,7 милиарда евро в прогнозата за бюджета следващата година, Румъния планира да издаде евробонове.

Румъния, която се присъедини към ЕС през 2007 година, миналата година получи "спасителен пояс" от МВФ, ЕС и Световната банка.

Въпреки това, Бъсеску заяви, че повечето от 11 милиарда евро, получени до този момента, са похарчени за изплащане на пенсии и за заплати на държавни служители.

Той каза, че би искал Румъния да използва повече от 19 милиарда евро, получени от заема до 2014 година за подобряване на инфраструктурата, в частност за изграждането на повече автомагистрали.

"Грижа ме е за румънския народ, но не мога и да жертвам бъдещето на страната", каза той, като подчерта, че иска да покаже солидарност с това, че правителството преминава през "трудни времена".

Въпреки това членовете на профсъюзите, които протестираха в Букурещ остро критикуваха икономиите, като заявиха, че едва успяват да свържат двата края след намалението на заплатите.

Румъния вече не е в рецесия, но се очаква икономиката на страната да се свие с до 1,9 процента през 2010 година, след свиване от 7,1% миналата година.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia