Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
05-10-2010

Гърция планира нови данъци

За да се справи с кризата, правителството в Атина през следващата година. Ще бъде увеличен така нареченият данък "лукс" за яхти, вили и други стоки с голяма стойност, предава BTV. Очаква се да бъдат направени икономии от прилагането на новата система за заплащане в държавния сектор, както и от намаляването на структурите на местната власт. Ще бъдат намалени разходите за болниците, както и програмата за държавни инвестиции. Намерението е новите мерки да донесат приходи в хазната в размер на над 5,3 млрд. евро през 2011 г..

Правителството на Георгиос Папандреу планира да обложи с нов налог и безалкохолните напитки, както и да наложи данък върху печелившите предприятия, който най-вероятно ще е 10% от печалбата. Управляващите социалисти обясняват, че с тази мярка искат да избегнат допълнително данъчно натоварване на физическите лица със средни и ниски доходи., допълва в. Сега.

Министерството на финансите сериозно разглежда възможността за повишаване на средния показател на ДДС от досегашните 11% на 12% или дори 13% върху повечето стоки и услуги, като не се изключва възможността някои продукти да бъдат прехвърлени към високия показател от 23% ДДС. Изключение ще бъде направено само за хранителните стоки от първа необходимост и сметките към държавните предприятия (ток, вода и др.). Предвижда се също така ново повишаване на данъчната стойност на недвижимите имоти.

Предвижда се също така да бъде изравнен акцизът на горивата за отопление с това за транспорт. Правителството на Папандреу планира частично субсидиране на домакинствата, като отпускането на тези средствата ще се определи от местоположението на жилището, квадратурата и размера на годишния доход на дадено домакинство.

Още 1.5 млрд. евро се очаква да влязат в държавната хазна през 2011 г. от данъчната амнистия, която ще опрости греховете на много данъкоплатци, прегрешили в периода 2000-2009 г. Освен вдигане на данъци се предвижда и приватизация на някои държавни предприятия като държавните железници, част от електрическата компания, пристанища и др., които трябва да влеят в държавната хазна поне 1 млрд. евро.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia