Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
17-03-2011

ЕК предлага реформа на Европейската служба за борба с измамите (OLAF)

Европейската комисия прие днес предложение за реформа на Службата на ЕС за борба с измамите OLAF, предаде Рапид. Целта е да се подобрят ефикасността, резултатността и отчетността на OLAF, като същевременно се запази нейната независимост при разследванията. От своето основаване през 1999 г. OLAF е провела около 4500 разследвания и е допринесла значително за защитата на бюджета на ЕС срещу измами. Необходими са обаче подобрения, за да може OLAF да разгърне напълно своя потенциал. С предложението капацитетът на OLAF да бъде укрепен, за да се постигнат максимални резултати в борбата с измамите, Комисията се опитва да намери отговор на някои ключови въпроси. В днешното предложение са включени мерки за защита на правата на разследваните лица и за засилване на сътрудничеството между OLAF и нейните стратегически партньори в борбата с измамите, както и мерки, с които да се гарантира, че разследванията на OLAF се провеждат и проследяват по-ефективно. На този етап предложението ще бъде изпратено на Европейския парламент и Съвета за одобрение по процедурата за съвместно вземане на решение.

Комисар Алгирдас Шемета, отговарящ за борбата с измамите, заяви: „OLAF е основен елемент от защитата на бюджета на ЕС и борбата с измамите. С тази реформа възнамеряваме да направим службата още по-силна, като увеличи ефикасността и капацитета ѝ, което ще е от полза за всички европейски граждани."

Заместник-председателят Вивиан Рединг - комисар на ЕС по правосъдието, заяви: „По-строгите процедурни правила и предпазни мерки са от основно значение за провеждането на по-справедливи и по-ефективни разследвания, което е в интерес на данъкоплатците в ЕС."

Укрепването на процедурните гаранции (т.е. зачитане на основните права) за всяко лице, което е разследвано от OLAF, е важен аспект на днешното предложение. Всички лица, които са обект на разследване, трябва да бъдат осведомявани за своите права. Сред тях е правото на лицето да получи обобщение на предмета на разследването, правото да изрази своето виждане преди да бъдат направени заключения, правото да получи помощ от лице по собствен избор и правото да използва официален език на ЕС по собствен избор. Предвижда се също да бъде въведена процедура на преразглеждане в случай на нарушение на процедурните права. Надзорният съвет ще продължава да следи дейността на OLAF, като гарантира, че нейните разследвания се извършват напълно независимо и в съответствие с установените правила и процедури.

Един от проблемите в борбата с измамите на равнище ЕС в момента е разочароващият брой на предприетите съдебни действия в някои държави-членки вследствие на разследвания на OLAF. Комисията се стреми да реши проблема чрез засилване на сътрудничеството между OLAF и органите на държавите-членки и чрез осигуряване на по-голям обмен на информация по отделни случаи и свързаните с тях съдебни преследвания. От всяка държава-членка се иска да посочи звено за контакт, с което да се улесни сътрудничеството между националните органи и OLAF. Освен това при поискване държавите-членки следва да докладват за мерките, които са взели в отговор на доклади на OLAF за разследвани случаи.

С цел работата на OLAF да стане по-ефикасна Комисията предложи, ако едно разследване не приключи в срок от 12 месеца, службата да информира Надзорния съвет за причините, поради които се нуждае от удължаване на този срок.

Генералният директор на OLAF ще продължава да бъде последната инстанция, която решава какви разследвания да извършва OLAF. Комисията обаче предлага в рамките на OLAF да бъде създаден вътрешен орган, който да помага при вземането на такива решения. С оглед на оптималното използване на ресурсите на OLAF в предложението се уточнява правилото „de minimis" при вземането на решения за разследвания. Това означава, че когато определя своите оперативни приоритети, OLAF следва да се ръководи от финансовото отражение на измамата, за която съществуват подозрения. Когато е по-ефикасно, разследването следва да бъде извършено по-скоро на равнище засегната институция, агенция или орган, а не от OLAF.

Комисията подчертава необходимостта да се запази пълната независимост на OLAF, когато извършва своите разследвания. В същото време трябва да има тясно сътрудничество и обмен на информация между Службата за борба с измамите и институциите на ЕС, за да се гарантира възможно най-добрата защита на финансовите интереси на ЕС. Предвижда се гъвкава процедура за обмен на гледни точки между OLAF и Европейската комисия, Парламента и Съвета. Целта е да се даде възможност на институциите да обсъдят стратегическите приоритети на OLAF и да изразят мнението си относно резултатността на дейността, извършвана от службата. Така ще се гарантира, че съществува цялостна представа за начина, по който OLAF функционира, и ще се способства за подобряване на нейното управление.

Като се има предвид мащабът на ресурси на ЕС, предназначени за външните отношения и международната помощ, ролята на OLAF за защитата на бюджета на ЕС излиза извън границите на ЕС. Сътрудничеството между OLAF и международните организации и органите на трети държави е от решаващо значение за успеха операциите извън ЕС. Поради това Комисията предлага OLAF да бъде упълномощена да сключва административни договорености с компетентните служби в трети държави в сътрудничество с Европейската служба за външна дейност и съответните служби на Комисията.

Сътрудничеството с Европейската полицейска служба (Европол) и Звеното на ЕС за съдебно сътрудничество (Евроюст) е също толкова важно и трябва да бъде засилено. Поради това Комисията предлага OLAF да бъде упълномощена да сключва административни договорености с тези две организации.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia