Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
17-01-2006

ПАНДЕМИЯТА ОТ ПТИЧИ ГРИП МОЖЕ ДА ИМА СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ПЛАНЕТАТА

Пандемията от птичи грип може да предизвика сериозни последствия за цялата планета, се казва в документ, разпространен днес в Пекин на конференцията за птичия грип, съставен от Международната федерация на общностите, членуващи в Червения кръст и Червения полумесец. Конференцията се организира от Европейската комисия, Световната банка и правителството на Китай.

В документа се отбелязва, че пандемията от птичи грип може не само да отнеме много човешки живота, но и да дестабилизира икономиката, обществата, политическите системи във всички части на света. Именно за това Червеният кръст и Червеният полумесец призовават за обединяване на усилията в борбата с тази заплаха.

Планът, който предлагат двете организации, се базира на няколко варианти за развиване на ситуацията около пандемията. Те включват и активно сътрудничество между международните организации и правителства и участието на цялата международна общност в изработването на ваксини.

В документа се подчертава, че най-добрият начин за решаване на проблема с птичия грип е обединяването на финансовите ресурси на водещи, световни организации и произтичащото от това разпределение по различни проекти в съответствие на приоритетите.

Заместник министърът на външните работи на Китай изрази увереност, че благодарение на конференцията, международното сътрудничество и взаимопомощ в сферата на борбата с птичия грип ще се засили.

Според дипломата птичият грип е предизвикателство за цялото човечество и основният приоритет е спиране на разпространението на вируса, контрол на
ситуацията и бърза ликвидация на разпространяването на болестта.

Европейският комисар по здравеопазването и защита на потребителите Маркос Киприану смята, че действително има нужда от по-добра координация за
да бъде решен проблема с разпространението на птичи грип и евентуална пандемия предизвикана от опасния вирус, съобщава "Сървър Европа".

Ключът за справяне с проблема е добра профилактика, прозрачност и информираност и техническо сътрудничество между засегнатите региони и Европейския съюз.

Най-засегнатите страни имат нужда и от финансова подкрепа и ЕС е готова да окаже такава, казва Киприану.

По време на конференцията представителите на ЕС ще обсъдят и въпроси свързани с безопасността на продукцията от Китай, допълва европейския комисар.

Предвижда се по време на участието си в конференцията Маркос Киприану да подпише меморандум за партньорство с Китайската агенция за надзор, инспекция и карантина.

Текстът на меморандумът беше одобрен от Брюксел през ноември 2005 година. Основната му цел е да се създаде по-добра комуникация и сътрудничество между Европейския съюз и Китай.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia