Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2006

ПИСМО ОТ ОЛИ РЕН И АНДРИС ПИЕБАЛГС ДО МИНИСТЪР КУНЕВA

Портал ЕВРОПА предлага на вашето внимание писмото, което комисарите Оли Рен - по разширяването - и Андрис Пиебалгс - по енергетиката - са изпратили до министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

Писмото е изпратено на 23 май и е получено от министъра на 1 юни, съобщиха от Дирекция “Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация” на МВнР.

Днес 5 юни от кабинета на министър Кунева разпространиха писмото официално, като оригиналът му на английски език може да бъде намерен на сайта на МВнР.

Портал ЕВРОПА предлага превода:

Уважаема госпожо министър,

На 16 май Комисарят по разширяването Оли Рен представи мониторинговия доклад за степента на готовност за членство на България и Румъния в ЕС, на базата на детайлните доклади за двете страни. Приносите на вашето правителство за доклада за България бяха изключително полезни и бихме искали отново да ви благодарим за предоставената информация, която ни помогна да си съставим нашата оценка за подготовката на страната ви за присъединяване.

Председателят Барозо и комисарят Рен разясниха подхода в повече детайли по време на посещението си в София на 17 май.

В светлината на цялостния напредък, осъществен от вашата страна, Комисията преценява, че България би трябвало да е подготвена за членство към 1 януари 2007 година, при положение, че тя реши редица важни въпроси. По-нататъшен напредък е необходим в борбата срещу корупцията и реформата в съдебната система, както и в шестте области, предизвикващи сериозно безпокойство, по които е необходимо незабавно да се действа, както е посочено в нашия доклад.

В допълнение към това, Комисията също подчерта, че са необподими повече усилия в останалите важни сфери. По-специално бихме искали да ви обърнем внимание върху необходимостта да ускорите подготвителните действия, отнасящи се до ангажиментите за предсрочно затваряне на блокове 3 и 4 и последващото извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ “Козлодуй”.

Комисията ще докладва за напредъка на България и Румъния спрямо това, какво те предприемат по тези важни въпроси не по-късно от началото на октомври. На тази база, Комисията ще прецени дали може да бъде спазена датата 1 януари 2007 г. за присъединяване.

Комисията е готова да помогне за постигане на по-нататъшен напредък във вашата страна. Нашите служби са в контакт с вашите за ясно идентифициране на възможните решения, с оглед да се решат проблемите без каквото и да е било забавяне. Ние вярваме, че вашите власти ще държат Комисията напълно информирана за всички развития и за мерките, предприети за коригиране на идентифицираните слабости. Ние разчитаме на вашето правителство да предприеме необходимите стъпки на място, за да осигури безпроблемно присъединяване към ЕС.

Оли Рен, Андрис Пиебалгс 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia