Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
08-06-2006

БРЮКСЕЛ ПРЕДСТАВЯ ДОКЛАДА ЗА БЪЛГАРИЯ НА 26 СЕПТЕМВРИ

Европейската комисия (ЕК) ще представи мониторинговите си доклади за България и Румъния на 26 септември, съобщи Ромпрес, позовавайки се на изявление на румънския министър на евроинтеграцията Анка Боаджиу. С това се потвърждават информациите, че Брюксел възнамерява да обяви окончателната си оценка за двете държави малко по-рано от първоначално определения срок в началото на октомври, за да има време за ратифициране на договора им за присъединяване.

В българския доклад ще бъдат включени и оценени действията на правителството до 10 септември, предупреди министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, която ден преди румънския си колега обсъди в Брюксел плана за действие на София до есента. Вчера Министерският съвет одобри предложения от Кунева и съгласуван с евроекспертите списък от мерки за преодоляване на критиките по шестте "червени картона", които България получи от Брюксел в мониторинговия доклад през май, съобщи Европейският институт. С решение още на 1 юни МС е включил като постоянна точка в дневния ред на заседанията си до есента отчетите на отделните министри за хода на изпълнение на мерките от плана. Подобен отчет министрите ще правят всеки месец и пред съвета по европейка интеграция и министъра по европейските въпроси. Ако отчетите се забавят с повече от месец, отговорните министри ще дават писмено обяснение.

Законопроектите на МС вече ще се изготвят едновременно с актовете за прилагането им, тъй като в последния доклад на Брюксел беше направена забележка, че някои закони не се прилагат в пълна степен поради липса на придружаващите ги разпоредби. Пълният текст на приетите вчера решения се намира на интернет страницата на "Дневник".

Финалните месеци в подготовката на България за ЕС се следят отблизо и от Европейския парламент. Следващата сряда евродепутатите ще гласуват резолюция за присъединяването на двете страни, съобщи пресцентърът на ЕП. Тя се прави по инициатива на политическите групи и се различава от докладите по собствена инициатива на докладчиците за България и Румъния Джефри ван Орден и Пиер Московиси, които ще бъдат гласувани през есента, след като Европейската комисия представи следващия мониторингов доклад.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia