Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2006

НЯКОИ КОМУНИСТИ СЕ ПРЕНАСОЧИХА КЪМ БАНДИТИЗМА, КАЗВА ДОКЛАДЧИКЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ФРЕНСКИЯ СЕНАТ

Не давам никакви оценки, а просто правя най-обективния възможен анализ на положението в страната ви – това казва докладчикът за България във френския Сенат Емери дьо Монтескьо в специално писмо до Портал ЕВРОПА.

Портал ЕВРОПА се обърна със запитване към докладчика във връзка с една от тезите в текста, който беше представен в Сената на 7 юни: в частта му за правосъдната система и борбата с престъпността, докладът обяснява разликата между напредъка на България и Румъния с различните условия, при които са протекли преходните периоди в двете страни. В текста се казва: “В България, под претекст за скъсване с миналото, се случиха сурови чистки в съдебната система и бяха изключени всички тези, които са могли да имат връзки – впрочем неизбежни навремето за прокурорите – с комунистическата партия. Страната продължава да понася последствията от това, още повече предвид факта, че определен брой полицаи, отзовани от вътрешното министерство, преминаха към бандитизма – какъвто изглежда не е случаят в Румъния.”

На въпрос на Портал ЕВРОПА, дали според него България не е трябвало да деполитизира навремето правосъдието и полицейските си служби, сенаторът обяснява, че никога не е имал никакво намерение да хвали комунизма. “Точно обратното, (в доклада си – бел.ред.) отбелязвам, че някои комунисти се пренасочиха към бандитизма”, допълва той.

Емери дьо Монтескьо казва, че е изготвил своя доклад при същите условия, при които е бил докладчик за страната ни и през 2000 година. “Тогава всички прецениха, че констатациите ми са твърде сурови.” Сенаторът смята, че с разликите между изводите в сегашния му доклад и оценките му от преди 6 години може “да се измери пътят, извървян от България” за този период.

Припомняме, че през 2000 година в България управляваше правителството на Иван Костов, а сега управлява кабинетът на Сергей Станишев. Портал ЕВРОПА запита Емери дьо Монтескьо дали според него румънският напредък може да се обясни с факта, че там управлява дясно реформистко правителство.

“Далеч съм от това, да се произнасям за едно или друго правителство, ляво или дясно. Не това е ролята ми и съжалявам, че думите ми биха могли да бъдат интерпретирани в един или друг смисъл”, коментира сенаторът.

На 7 юни във френския Сенат бяха представени докладите и за България, и за Румъния. Както Портал ЕВРОПА вече писа, докладчикът за Румъния Андре Феран казва, че Букурещ е реално много по-напред от София и отбелязва поименно заслугите на министърката на правосъдието Моника Маковей. Андре Феран подчертава, че Румъния е франкофонска страна, както и че президентът Траян Бъсеску е отишъл в Париж да се срещне с френския държавен глава Жак Ширак седмица преди представянето на доклада му.

Портал ЕВРОПА попита сенатора защо, докато е бил в София, не бил приет от президента Георги Първанов, oт министъра на правосъдието Георги Петканов и от министъра на вътрешните работи Румен Петков – а само от неговия заместник Бойко Коцев.

“Г-н Румен Петков не беше в България по време на моето посещение у вас. Тъй като имах среща с г-н Станишев, не беше задължително да се срещам и с президента на републиката”, заявява сенатор дьо Монтескьо пред Портал ЕВРОПА и не уточнява причината, поради която не се е срещнал с Георги Петканов.

Емери дьо Монтескьо благодари на Портал ЕВРОПА за интереса към доклада му за България и за възможността чрез нас да опровергае “едно евентуално недоразумение”.

Цялото му писмо до Портал ЕВРОПА, както и пълния текст на доклада и последвалия дебат между сенаторите за готовността на България да стане член на ЕС, вижте на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Припомняме, че докладчикът за България в Националната асамблея (Долната камара) в своя доклад бе казал, че у нас не се признават правата на македонското малцинство.

Утре, 20 юни, Комисията по външни работи на френската Национална асамблея ще разгледа ратификацията на присъединителния ни договор, на 27 юни ще е дебатът в пленарната зала, а през октомври Сенатът трябва да ратифицира документа. Вижте най-подробната таблица за ратификационния процес в рубриката "Портал ЕВРОПА представя".

(Портал ЕВРОПА)


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia