Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-08-2006

ФИНЛАНДИЯ КРИТИКУВА ИЗТИЧАНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ЕС

Финландският външен министър Ерки Туомиоя обвини страните-членки на ЕС в изтичането на важна външнополитическа информация към страни извън блока, сред които и Израел, съобщава Euobserver.

От дълго време е известно, че всички документи на ЕС отнасящи се до Близкия Изток се получават в Тел Авив само час след раздаването им на страните-членки, вероятно това се отнася и до Москва и Вашингтон", се казва в коментар на Туомиоя за финландски вестник.

"Проблемът на външната политика на ЕС не е липсата на откритост, а фалшивата прозрачност", се казва в статията озаглавена именно "фалшивата прозрачност".

Според него тези изтичания на информация се отразяват негативно върху възможностите на европейската външна политика и насърчават страните-членки да действат извън официалните структури на ЕС.

Още първите седмици на финландското председателство се оказаха изключително натоварени за Туомиоя, тъй като кризата в Ливан избухна само дни след като той пое отговорност за външната политика на блока.

В статията си министърът критикува останалите външни министри за това, че гледат на първо място националните си интереси и се подготвят за срещите на ЕС "все едно че са изправени пред трудни преговори с потенциално враждебни страни".
 
Освен това Туомиоя  критикува европейските служители и медиите, които дават предварителна информация, често оцветена и с такива несъответствия, че "министрите често не могат да познаят описанието на срещата, на която самите те са присъствали".



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia