Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2006

СОЛАНА ПРИВЕТСТВА РАЗКРИТИЕТО НА БУШ ЗА ТАЙНИТЕ ЗАТВОРИ НА ЦРУ

Върховният представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана приветства вчера  изявлението на американският президент за преместването на задържани от тайните затвори на ЦРУ, като заяви, „че това е стъпка в посоката, защитавана от европейците", съобщава Euobserver.

Изказването на Солана е в следствие на признанието на Джордж Буш, че ЦРУ поддържа тайни затвори за заподозрени в тероризъм.

В сряда Буш обяви в телевизионна реч, че 14 високопоставени лица, подозирани за тероризъм, ще бъдат изпратени от лагери на ЦРУ в затвора в Гуантанамо, ако Конгресът разреши и след това ще бъдат съдени.

„Мисля, че изявлението на президента Буш от вчера е изявление, което аз приветствам, тъй като то означава, че хора, които са били държани в неизвестни на обществото затвори, ще бъдат преместени за да имат справедлив процес според правилата на Женевската конвенция", заяви Солана на пресконференция в Копенхаген.

„Повтарям, че ние не можем да се примирим със съществуването на тайни затвори", добави той.

Солана бе разпитван през май от членове на времената комисия на ЕП, която разследваше обвиненията за наличието на тайни затвори на ЦРУ в Европа.

Тогава той заяви, че „Ако такива затвори съществуват или са съществували в Европа или някъде другаде, те нарушават международно приетите норми за човешки права и законодателство

Местоположението на затворите на ЦРУ остава неизвестно, но Солана отрече възможността те да се намират някъде в Европа.

„Всичката информация, която имам е, че доколкото знам на територията на страните-членки или кандидати няма тайни затвори", заяви вчера той.

Разкритието на Буш предизвика нови призиви от страна на комисията на ЕП към европейските правителства да си признаят за степента на сътрудничество с антитерористичните проекти на ЦРУ.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен също заяви, че съществуването на тайни затвори противоречи на принципите, в които вярва ЕС.

Портал ЕВРОПА припомня, че ръководещият разследването на комисията на ЕП Дик Марти съобщи в свой доклад, че 14 страни-членки на ЕС са сътрудничили на тайните полети със затворници на ЦРУ.

Изказани бяха и подозрения, че на територията на Румъния и Полша са съществували тайни затвори.

Ако за някоя страна от ЕС се докаже, че е имала подобни затвори на своя територия, може да се стигне до отнемането на част от правата й като член на съюза.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia