Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
25-09-2006

ЕК ПОСТАВЯ ТЕЖКИ УСЛОВИЯ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ


Европейската Комисия смята да заяви, че България и Румъния могат да се присъединят към ЕС през януари, но черновата на мониторинговия доклад заплашва с налагането на предпазни клаузи, освен ако те не предприемат незабавни действия в административната и съдебната реформи, съобщава EUobserver.

Черновата на доклада, който трябва да бъде публикуван във вторник, заявява, че докато двете страни „са постигнали високо ниво на изравняване" с исканията на ЕС, комисията все още има „редица области, предизвикващи продължаващо притеснение и области в които комисията ще въведе необходимите мерки, които да осигурят правилното функциониране на ЕС, освен ако страните не вземат незабавни поправителни мерки".

За България основните проблемни области включват правосъдната система, борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, и неадекватната система за усвояване на средствата за земеделие, които ще започнат да постъпват след присъединяването на страната.

В черновата на доклада се посочва, че е „постигнат ограничен прогрес в реформата на съдебната система" и се добавя, че има малко конкретни примери на разследвания или процеси срещу случаи на корупция по високите нива.

За Румъния главните проблемни зони са капацитета на усвояване на земеделската помощ, както и правосъдието и борбата с корупцията.

Докладът отбелязва, че „дребната корупция" остава проблем в здравеопазването, образованието и местната власт. Освен това се заявява, че има „реална опасност" Букурещ да не бъде способен да усвои средствата за земеделие.

В същото време се изказват и похвали към Румъния за напредъка от последния мониторингов доклад през май в няколко области като политиката за развитие на регионите и способността за издържане на конкуренцията в общия пазар на ЕС след присъединяването.

В черновата на доклада ясно се посочва, че двете страни ще бъдат наблюдавани по-сериозно отколкото предишните присъединили се.

И двете страни ще трябва да подготвят мониторингови доклади на всеки шест месеца, в които да докажат, постигането на успехи в няколко различни области. За България областите са шест, а за Румъния четири, като първите доклади трябва да са готови през март следващата година.

България наред с другите неща трябва да „извърши и докладва за професионални и непартийни разследвания на обвиненията в корупция по високите нива" и да „приеме поправките в Конституцията, които трябва да премахнат всякакви съмнения в независимостта и отчетността на съдебната система". Друго изискване е за "вземане на мерки за предотвратяване на корупцията особено по граничните пунктове и в местните власти". Настоява се и за "стратегия за борба с организираната престъпност, най-вече със сериозната престъпност, прането на пари и системно да се конфискуват авоарите на престъпници".

Румъния трябва „да вземе допълнителни мерки в борбата с корупцията" и да „осигури прозрачен и ефективен съдебен процес".

Докладът, който не съдържа все още никакви официални заключения и може да бъде променян, ще бъде проучен във вторник от всички комисари преди да бъде публикуван окончателно.




 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia