Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
02-10-2006

ШИРАК ПРИЗОВА ТУРЦИЯ ДА ПРИЗНАЕ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ

Френският президент Жак Ширак не обърна внимание на чувствата на турците при първата си визита в Армения, като призова Турция да признае „геноцида", преди да се присъедини към ЕС, съобщава Euobserver.

„Трябва ли Турция да признае геноцида над арменците за да се присъедини към ЕС?", запита Ширак. „Вярвам, че трябва да го направи. Всяка държава расте от признаването на драмите и грешките в миналото. Може ли някой да каже, че Германия, която искрено призна Холокоста, е изгубила политически кредит? Тя порасна."

Френският президент направи коментарите в Ереван в събота по време на церемония за поднасянето на венци пред Мемориала на Геноцида. След това в Музея на Геноцида Ширак написа в книгата за посетители само една дума: „Помнете".

Армения заявява, че турските войски са избили 1.5 милиона арменци между 1915г. и 1917г., докато турското правителство и учебници по история твърдят, че 300 хиляди арменци и 300 хиляди турци са загинали в този период по време на „гражданска война" в региона.

Петнадесет страни, сред които Франция, Швейцария, Русия и Аржентина, до сега са определили убийствата като „геноцид"- определен от ООН като „насилствени действия, целящи да унищожат изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група".

За сега изявленията на Ширак не са получили отговор от турска страна. Коментарите му надскачат официалната позиция на ЕС, който поставя като условия за членството на Турция подобряване на демократичните стандарти в области като свобода на словото и религията, правата на жените и вдигане на блокадата за кипърски кораби. Брюксел обаче не включва въпроса за признаването на арменския геноцид като условие.

През миналата седмица депутатите в Европейския Парламент приеха критичен доклад за напредъка на Турция, като изключиха клаузата за признаване на геноцида над арменците поради страх от предизвикването на националистически отзвук.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 10 май тази година българското Народно събрание отхвърли с 81 гласа „против" проект на декларация за признаване на геноцида над арменците. В подкрепа на декларацията се обявиха 56 народни представители, а 33 се въздържаха.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia