Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
03-10-2006

БУШ: ВЛИЗАНЕТО НА ТУРЦИЯ В ЕС Е В ИНТЕРЕС НА САЩ

Една година след започването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, американският президент Джордж Буш заяви, че е „в интерес" на Вашингтон, Анкара да се присъедини към съюза, съобщава EUobserver.

Американският президент направи изказването си след срещата си с турския премиер Реджеп Таип Ердоган вчера, един ден преди 3 октомври, който ознаменува началото на официалните преговори за присъединяване преди една година.

„Казах много ясно на министър-председателя, че смятам, че е в интерес на САЩ Турция да се присъедини към ЕС ", заяви Буш.

Думите му са публично признаване на честата намеса на Вашингтон в отношенията между ЕС и Турция, която бе демонстрирана през миналата година чрез американските дипломатически усилия за избягването на отмяната в последния момент на откриването на преговорите между Брюксел и Анкара.

На 3 октомври 2005г. европейските външни министри се съгласиха да започнат преговорите след 30-часова дискусия. Въпросът, който тогава заплашваше да отложи началото на преговорите-проблемът с Кипър- може да доведе до частично или пълно замразяване на преговорите и през тази есен. Вашингтон и в момента предприема ходове за избягването на подобен сценарий.

Ердоган заяви след срещата с Буш: „Беше важно да чуя президента да казва, че подкрепата им за членството на Турция в ЕС ще продължи... Имахме и възможността да обсъдим въпроса с Кипър и аз изразих нашите чувства по въпросите, свързани с Кипър".

ЕС заплаши, че ще прекрати преговорите за присъединяване, ако Турция продължи да отказва достъп до своите летища и пристанища за самолети и кораби на страната-членка на съюза Кипър. Това е и изискване по Анкарското митническо споразумение на Турция и ЕС.

В същото време вчера в Турция на тридневно посещение пристигна комисарят по разширяването Оли Рен. Освен с кипърския проблем, Рен ще се занимава и с въпросите за човешките права.

Посещението му става по време на подновените критики от страна на турската армия към Брюксел заради натиска върху Анкара да ограничи политическото и социалното влияние на въоръжените сили.

Очаква се на 8 ноември Европейската Комисия да оповести доклада си за напредъка на Турция, като се очаква документът да бъде особено критичен.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia