Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
11-10-2006

УБИЙСТВОТО НА ПОЛИТКОВСКАЯ ЗАСЕНЧИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПУТИН В ГЕРМАНИЯ

Убийството на руската журналистка Анна Политковская засенчи визитата на Владимир Путин в Германия, съобщава EUobserver.

Руският президент пристигна вчера в Германия на двудневно посещение, което бе засенчено от убийството на известната руска журналистка в Москва. Убийството предизвика изразяването на силни притеснения от страна на ЕС и САЩ за свободата на словото в Русия.

Путин бе посрещнат в Дрезден от протестиращи, викащи „убиец, убиец!". По същото време се изразяваха и много подозрения за възможната намеса на Кремъл в убийството на 48-годишната журналистка заради честите й критики към политиката на Путин.

Въпросът присъстваше осезателно и в съвместната пресконференция на Путин и канцлерът Ангела Меркел, която заяви, че „Руският президент отново потвърди, че ще бъде направено всичко за разкриването на убийството".

Руският президент нарече убийството на Политковская „отвратително престъпление", което не трябва „да остане ненаказано"- това е най-прямият му коментар по случая до сега.

Пристигането му в Германия съвпадна с погребението на Политковская в Москва, на което присъстваха хиляди хора, както и посланици от ЕС и САЩ.

В същото време руският президент се опита да омаловажи влиянието на журналистката.

„Смятам, че журналистите трябва да знаят, а и експертите да разбират, че възможностите й да влияе на политическия живот в Русия бяха изключително слаби".

„Убийството нанася много по-големи щети на правителството, отколкото статиите й", добави той.

Случаят рискува да засенчи и срещата на европейските лидери през следващата седмица в Лахти, на която е поканен и Путин от финландското председателство на ЕС, което се стреми да укрепи връзките на ЕС с Москва.

Финландският президент Таря Халонен заяви, че се надява случаят да бъде решен преди участието на руският президент в срещата в Лахти.

„Надявам се в Русия да бъдат постигнати две неща. Едното е уважение към чуждото мнение, а другото е заздравяването на върховенството на закона, за да могат хората да се чувстват сигурни", заяви Халонен.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia