Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
08-11-2006

ЕК ДНЕС ОБЯВЯВА СТРАТЕГИЯТА СИ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ

Днес Европейската Комисия ще представи стратегията си за разширяване и докладите за напредъка на Турция и страните от Западните Балкани в процеса на интеграцията им към Европейския Съюз.

Представители на Брюксел обявиха, че не се очаква Македония и Хърватска да получат твърди дати за присъединяване. Очаква се освен това ЕК да не предложи частично спиране на преговорите за членство на Турция заради проблема с Кипър.

Случаят на Сърбия, която през октомври миналата година започна преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране, илюстрира ясно дилемата на комисията, която иска да бъде строга, без да отчайва страната и с това рискува да отдалечи от ЕС ключова за регионалната стабилност държава, посочва Netinfo, позовавайки се на АФП.

Брюксел се надяваше в рамките на една година да приключи преговорите със сърбите, но бе принуден да ги прекрати през май заради липсата на сътрудничество на Белград с Международния трибунал в Хага за залавянето на бившия военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич. Преди три седмици решението за прекъсването на преговорите бе потвърдено.

За да насърчи въпреки всичко Белград, комисията призова 25-те да приложат практически мерки за сближаване, като например споразумения за облекчаване на визовия режим за сръбски граждани. Споразуменията, по които трябва да се преговаря и с други страни от района, имат за цел да прекратят изолацията на Балканите, които ще се превърнат в анклав в рамките на ЕС след присъединяването на Румъния и България към съюза от 1 януари 2007 година.

Босна и Херцеговина също няма да получи крайна дата за приключване на преговорите за подписване на споразумение за стабилизация и асоцииране. Причините са забавянето на реформата на полицията и напрежението между представителите на трите етнически общности.

Ситуацията с преговорите с Турция също е сложна, тъй като страната отказва да отвори пристанищата си за кипърски кораби, което е заложено в Анкарското митническо споразумение с ЕС. Очаква се Комисията да даде още време на финландското председателство на съюза, което се опитва да постигне споразумение между Турция и Кипър.




 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia