Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
28-11-2006

ЕК ОДОБРИ НОВИ ПРЕХОДНИ МЕРКИ В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Европейската комисия одобри нови преходни мерки за България и Румъния в областта на земеделието, целящи адаптирането на българската и румънската продукция към нормите на Европейския съюз, съобщава Агенция „Фокус".

Съгласно решението на Европейската комисия определен брой български млекопреработвателни предприятия ще могат да използват млечни суровини, които не отговарят на нормите на ЕС до 31 декември 2009 г., при условие че произведените от тях продукти ще са насочени единствено към българския пазар.

"Страните-членки подкрепиха предложението на Европейската комисия да определят преходни мерки след разширяването за известен брой български млечни предприятия, както е предвидено в текста на Договора за присъединяване. Сериозно количество от млечната суровина, доставяна за млекопреработвателните компании в България не отговаря на изискванията на ЕС. В резултат от това, голяма част от млякото, произведено от млекопреработвателния сектор, не отговаря на нормите за износ към останалите държави-членки.

Съгласно решението одобрено днес, известен брой предприятия в България бяха добавени към общия списък фирми, които ще могат да използват неотговарящо на стандартите мляко до 31 декември 2009 г., при условие че тези предприятия продават продукцията си само на вътрешния пазар. Тази продукция ще носи специални опознавателни знаци.

Всички други предприятия, които са доказали, че могат да гарантират пълното разделение между отговарящо и неотговарящо на стандартите мляко в производствения процес, ще разполагат с достъп до търговията на Общността", се казва в решението на Европейската комисия.

Решението също така разрешава на български компании до кроя на 2007 г. да реекспортират млечна продукция към страни, които не се членки на ЕС

Международни наблюдатели коментират, че решението на ЕК може да се отнася до заплахата, отправена от Русия да наложи ембарго на животинската продукция, идваща от страните-членки на ЕС, заради приемането на България и Румъния и съществуващите в тези две държави огнища на някои опасни болести по животните.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia