Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
08-12-2006

ЧЕХИЯ ОЧАКВА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ НА ПОСЕЩЕНИЯ В САЩ, ЗАЩОТО СЪТРУДНИЧИ НА ВАШИНГТОН ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА

Чехия приветства предложението за безвизов режим на посещения в САЩ за някои нови страни-членки на ЕС, съобщи Агенция "Фокус".

Чешката дипломация приветства предложението на сенатора републиканец Джордж Войнович за разширяване на безвизовия режим за страните, които си сътрудничат със САЩ във войната с тероризма в световен мащаб, каза пред ЧТК чешкият посланик във Вашингтон Петер Колар.

Въпреки че предложението не изброява поименно страните, които ще се облагодетелстват от облекчаването на режима, то може да се отнася и за Чехия. Колар заяви, че по негово мнение, Чехия има възможност да отговори на изискванията и че ще бъде сред първите страни, включени в обхвата на мерките. Чешкият дипломат добави, че е положителен фактът, че проектозаконът предполага промяна в подхода към проблема с визите, към което се стремеше чешката дипломация, заедно с други нови страни-членки на ЕС.

По време на срещата на върха на НАТО в Рига американският президент Джордж Буш увери чешкия си колега Вацлав Клаус, че визите за чехите и гражданите на някои от останалите нови страни-членки на ЕС ще отпаднат.

"Президентът Буш каза, че е уверен, че този проблем ще бъде уреден успешно," каза Клаус пред чешки журналисти след срещата на двамата в рамките на съвещанието на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО в Рига. По думите на Клаус, Буш е добавил, обаче, че очаква известни усложнения в Конгреса във връзка с облекчаването на визовия режим.

По време на посещението си в естонската столица Талин, американският президент каза, че ще работи в сътрудничество с Конгреса за приемане на програма за отмяна на визите за някои страни и че условията за страните с по-малко от 3% откази за издаване на визи трябва да се променят. В същото време, обаче, критериите, наложени от съображения за сигурност ще станат още по-стриктни.
Чешкият министър на външните работи Александър Вондра каза във вторник, че според него, чехите ще могат да пътуват до САЩ без визи до две години, при условие, че Чехия въведе паспорти с биометрични данни. Чешкият парламент вече одобри закон за издаването на такива паспорти от 2008 г.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia