Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
21-02-2007

ЕС ЩЕ НАМАЛИ ЗНАЧИТЕЛНО ЕМИСИИТЕ ВРЕДНИ ГАЗОВЕ

След целодневни преговори вчера министрите на околната среда на страните - членки на ЕС, успяха да се разберат за прилагането на задължителни ограничения за емисиите на вредни газове в атмосферата. Министрите се обединиха около заключението до 2020 г. емисиите на ЕС да бъдат намалени с 20 процента спрямо нивата от 1990 г., както и да се стремят към световно намаление от 30 на сто, в случай че се включат и останалите индустриализирани страни. Тези нива ще бъдат задължителни за всички страни на общността, съобщава "Дневник".


Вредните газове, особено въглеродният двуокис (СО2), се считат за основния причинител на парниковия ефект и глобалното затопляне. Най-много емисиии се отделят от енергийния сектор (40%), следван от транспорта (20%), индустрията (18%), домакинствата и услугите (13%).

Приетото във вторник от съвета решение съвпада с предложението на Европейската комисия. Въпреки все по-честите сигнали от учени за степента на климатичните промени на вчерашната среща някои страни открито се противопоставиха на идеята ограничителните нива да са задължителни. Това бяха Унгария, Полша и Финландия. Министрите все още трябва да решат дали да не допуснат компромис за тях. Габриел обясни, че впоследствие след допълнителни консултации би могло да се позволи на някои от новите страни членки от Източна Европа да приемат за базова година някоя различна от 1990 г., за да не се отрази орязването на емисиите твърде негативно на икономиките им. Словакия вече заведе дело срещу Европейската комисия заради отпусната им квота въглероден двуокис, която според нея е твърде малко и поставя страната в допълнително неизгодна ситуация след спирането на атомната й централа. Еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас коментира, че е сигурен, че компромис ще се намери. Неговата дирекция сега трябва да излезе с предложение, което ще удовлетвори всички страни. Една от идеите е да се продължи практиката на търговията с емисии.

Други страни като Германия обаче заявиха, че са готови да намалят емисиите и до 40 процента. Швеция и Дания пък настояваха орязването да бъде задължително 30 на сто от самото начало. Анализатори оценяват решението на съвета като значително, защото според тях то ще бъде основа на позицията на ЕС в преговорите за намиране на международна рамка за борбата с климатичните промени, тъй като Протоколът от Киото изтича през 2012 г.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia