Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
22-02-2007

ГЛАСУВАНЕТО ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ ЩЕ СТАВА С ОТДЕЛНИ БЮЛЕТИНИ

Кандидатите за евродепутати от България трябва да са живели постоянно в България или в друга страна от ЕС най-малко през последните 2 години, реши Народното събрание, съобщава „Дневник".

При второто четене на закона за избор на представители на България в Европейския парламент депутатите записаха, че право да бъде избран за член на ЕП от България има всеки български гражданин, навършил 21 години към изборния ден, който има постоянен адрес в България, живял е постоянно най-малко през последните 2 години в България или в друга страна-членка на ЕС, няма гражданство в държава извън ЕС, не е поставен под запрещение, нито изтърпява наказание лишаване от свобода.

Всеки гражданин на държава от ЕС, който не е български гражданин, има право да избира членове на европарламента от България, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е постоянно най-малко през последните три месеца в България или в друга държава от ЕС, не е лишен от правото да избира в държавата-членка, на която е гражданин, и предварително с писмена декларация и заявил желанието си да упражни правото си на глас на територията на България.

На изборите за евродепутати ще се гласува с отделни бели бюлетини, реши още парламентът. В бюлетините ще има малко квадратче за поставяне на знак, отразяващ подкрепата (преференцията) на избирателя за конкретен кандидат, записаха депутатите. В квадратчето ще бъде изписан и поредният номер на кандидата в листата.

Парламентът отхвърли искането на опозицията на изборите за евродепутати да се гласува с интегрална бюлетина.

По- рано днес депутатите решиха, че избирателни секции в страните извън ЕС ще се откриват при минимум 20 желаещи да гласуват. Освен това от избирателните списъци ще се заличат имената на гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е членка на ЕС. Те се вписват в избирателните списъци след представяне на документ за самоличност и на декларация по образец, че са живели постоянно най-малко през последните три месеца в България или в друга държава-членка на ЕС и не са гласували в същите избори за Европейски парламент.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia