Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
26-02-2007

СЪРБИЯ БЕ ОПРАВДАНА ЗА ГЕНОЦИДА В БОСНА

Международният съд в Хага се произнесе по първото дело срещу държава, обвинена в геноцид, съобщава ВВС.

Съдът постанови, че клането в Сребреница през 1995г. е било геноцид, но реши, че не може да бъде доказано, че е извършено от властите на Сърбия.

Ако Босна и Херцеговина бе спечелила заведеното от нея дело, Сърбия можеше да бъде осъдена да изплати компенсации в размер на милиарди долари.

Четенето на присъдата започна в девет часа сутринта местно време и продължи повече от два часа.

Председателят на съда Розалин Хигинс заяви: „Съдът намира, че актовете на геноцид в Сребреница не могат да бъдат приписани на сръбските държавни служби".

По-рано съдия Хигинс отхвърли твърдението на Сърбия, че съдът няма юрисдикция по случая. Съдът в Хага може да решава само спорове между членове на ООН, и тъй като членството на Югославия бе отменено през 1992г., а Сърбия и Черна гора бяха приети през 2001г., Сърбия заяви, че действията й не влизат в правомощията на институцията.

Съдия Хигинс заяви, че Белград е задължен да се подчини на Конвенцията за геноцида от 1948г.
Решението на съда, че Сребреница е случай на геноцид, потвърждава по-ранно постановление на Трибунала на ООН за военни престъпления.

Босна заяви, че Белград е разпалвал етническа омраза, въоръжавал е босненските сърби и е бил активен участник в убийствата.

От своя страна Сърбия отговори, че конфликтът е бил междуособна война между етническите групи в Босна и отрече каквото и да е държавно участие в геноцида.

Делото на Босна и Херцеговина срещу Сърбия и Черна гора започна преди една година, а съдийската колегия обсъжда присъдата след края на показанията през май 2006г.

Трибуналът за военни престъпления в Хага вече се произнесе, че отделни лица са виновни за извършването на геноцид, като освен това определи клането в Сребреница като геноцид.

Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС бяха прекратени именно заради неуспеха на Белград да предаде на правосъдието издирвани за военни престъпления. През последните месеци ЕС смекчи позицията си и заяви, че преговорите за членство могат да се подновят преди предаването на военнопрестъпниците, но няма да могат да приключат докато Белград не изпълни задълженията си.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia