Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
29-03-2007

ЕП ПОДКРЕПИ ПЛАНА НА АХТИСААРИ

Европейският парламент подкрепи плана на Марти Ахтисаари за разрешаване на проблема със статута на Косово, съобщава Netinfo.

Според депутатите суверенитет под наблюдението на международната общественост е най-добрата възможност. Депутатите потвърдиха европейските перспективи за Сърбия и Косово и поискаха централна роля за ЕС в преговорите за разрешаване на проблема със статута.

Докладът по собствена инициатива на Йост Лагендайк (Зелени/Европейски свободен алианс, Холандия), приет с 490 гласа "за", 80 "против" и 87 "въздържали се" предлага окончателното решение да включи следните аспекти:
- достъп до международни финансови организации
-ясно определяне на ролята и мандата на международното присъствие
-ясни разпоредби относно децентрализирането, които да предоставят съществена автономия в ключови сектори
-съхраняване на мултиетническия характер на Косово
-установяването на мултиетнически косовски сили за безопасност, с леко оборудване и ограничени обхват, капацитет и функции, под прекия контрол на силите под командване на НАТО (KFOR)
- международни гаранции за териториален интегритет на всички съседни държави

Относно опасенията, изразени най-вече от Русия, че даването на някаква форма на независимост на Косово ще засили сепаратисткото напрежение в света, докладът подчертава, че решението за Косово няма да е прецедент в международното право, тъй като Косово е под управлението на ООН от 1999 г. насам и ситуацията по никакъв начин не е съпоставима с положението в други конфликтни региони.

Депутатите смятат, че в дългосрочен план решението за бъдещия статут на Косово е свързано с бъдещото присъединяване на Косово и Сърбия към ЕС, заедно с техните съседи, тъй като бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Докладът подчертава, че държавите-членки трябва да имат единна позиция по въпроса за статута на Косово и призовава Съвета на министрите да приеме обща позиция, koято държавите-членки да поддържат в международни форуми и най-вече в Съвета на сигурността на ООН. Депутатите поискаха и улесняване на визовия режим в Косово, за да се увеличат възможностите за пътуване в ЕС.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia