Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
03-04-2007

ЕС ПРИЗОВАВА УКРАИНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ПОСТИГНАТ КОМПРОМИС

Съветът на министрите на ЕС внимателно следи развитието на политическата ситуация в Украйна и се надява тя възможно по-скоро да бъде уредена, съобщава Netinfo.

Ние внимателно следим развитието на ситуацията и се надяваме, че в най-скоро време ще бъде намерено консенсусно решение при спазване на демократичното право на украинския народ.

Призоваваме страните да проявят политическа отговорност, заяви за руската агенция РИА "Новости" източник от пресслужбата на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана. Представителят на пресслужбата посочи, че Солана поддържа контакт с представители на различните политически партии в Украйна.

Развитието на ситуацията в Киев на място се следи и от дипломатическия представител на ЕС. От пресслужбата припомниха, че Солана винаги е призовавал украинските политици да разрешават всички проблеми чрез консенсус, съобщава Netinfo.

Междувременно днес кризата в Украйна продължи да се задълбочава, след като Върховната рада (парламента) и правителството на Украйна отказаха да се подчинят на решението на президента Юшченко за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори, предаде News.bg .

Юшченко обяви решението си за разпускане на парламента късно снощи.

Декретът му за разпускане на парламента влезе в сила тази сутрин, след като беше публикуван в украинския „Официален вестник".

Тази сутрин управляващото мнозинство е сезирало Конституционния съд на Украйна по казуса с разпускането на парламента, посочва агенцията.

По-рано украинските парламентаристи приеха обръщение, с което изразяват готовността си за сътрудничество с всички народни избраници, независимо от тяхната принадлежност към различни партии или фракции.

Радата забрани на правителството да отделя средства за провеждане на предсрочните избори, насрочени за 27 май.

Правителството прие постановление, в което указът на Юшченко се обявява за недействителен. То е било прието почти единодушно от министрите. Срещу него са гласували само министрите на външните работи и на отбраната.

News.bg припомня, че украинският президент от своя страна нарече "неконституционно" парламентарното мнозинство.

През последните дни Киев беше разтърсен от протести, както на противници, така и на привърженици на управляващите.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia