Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
05-04-2007

ПОЛША ПОЯСНИ УСЛОВИЯТА СИ ЗА ВДИГАНЕ НА ВЕТОТО ВЪРХУ ПРЕГОВОРИТЕ С РУСИЯ

Полските лидери поясниха, че остават условия при които Варшава ще вдигне ветото върху преговорите между ЕС и Русия по време на срещата на европейските външни министри на 23 април, съобщава EUobserver. Основните изисквания са Москва да премахне ембаргото върху полско месо, а ЕС да даде специални гаранции в енергийната област.

"Ако Русия вдигне ембаргото и освен това ние получим задоволителни условия в сферата на енергетиката, нашата забрана ще бъде вдигната", заяви вчера полският премиер Ярослав Качински.

„Дали към този въпрос ще се подходи реалистично, зависи само от решението на Русия, което ние очакваме", добави той, след като полски дипломати съобщиха във вторник на свои европейски колеги, че са готови да разговарят за договора с Русия на 23 април.

Положителният полски сигнал бе приветстван от германското председателство на ЕС и от Европейската Комисия. Говорител на германското външно министерство го нарече „важна първа стъпка". Говорител на ЕК нарече полския подход „конструктивен".

Русия обаче не бърза да се обвързва с решение. Съветникът на президента Путин, Сергей Ястржемски заяви: „Забелязахме сигналите от Брюксел и Варшава. Съдържанието им не е еднакво. Нуждаем се от известно време за да изясним истинските позиции на нашите партньори".

"Сигналът от Варшава поставя въпроса дали няма твърде много „ако", които стоят на пътя на взимането на очакваните стъпки в правилната посока", заяви той.

Полша наложи вето през миналия ноември, тъй като според Варшава руското ембарго върху полско месо и зеленчуци, причиняващо загуби от 400 млн. евро годишно, е политически ход, а ЕС не е показал солидарност с новите страни-членки от бившия източен блок.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia