Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
25-04-2007

ЕП ПОДКРЕПИ ДИРЕКТИВАТА ЗА БОРБА С ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО ПИРАТСТВО

ЕП подкрепи първата директива на ЕС, която цели да хармонизира наказателното право в държавите-членки. Те приеха на първо четене доклад за хармонизирането на националните мерки за борба с нарушаването на авторските права, съобщи Netinfo.

Докладът на социалиста Никола Зингарети бе приет с 374 гласа „за", 278 „против" и 17 въздържали се.

Ако ЕП и Съветът одобрят законодателството, предложената директива ще задължи държавите-членки да третират като престъпление международното нарушаване на правата за интелектуална собственост, извършвано с комерсиални цели. Текстът предлага многобройни мерки: от глоби до лишаване от свобода в зависимост от сериозността на престъплението.

Членовете на ЕП подкрепиха като цяло предложението на Комисията, изменяйки някои от текстовете. Те изключиха правата на патент от обхвата на директивата и решиха, че санкциите трябва да важат само за направените с комерсиална облага нарушения. Пиратството за лични, некомерсиални цели също беше изключено от обхвата на директивата.

Депутатите искат чрез законодателството да гарантират, че националното правосъдие на различните държави-членки винаги ще може да налага достатъчно сериозни наказания. Затова те фиксират минимални нива за наказанията, които ще се налагат от националните законодателства. Например при сериозни престъпления, извършени от престъпна групировка, максималното наказание трябва да бъде поне 300,000 евро и/или четири години лишаване от свобода.

Същото наказание важи и за случаите, когато престъпленията са рискови за здравето и безопасността.

За не толкова сериозни престъпления максималните наказания би трябвало да са глоби от поне 100,000 евро. Подпомагането или подстрекаването към нарушаване на правата за интелектуална собственост също ще се счита за престъпление. В някои случаи фалшифицирани стоки могат да бъдат отнети и унищожени, посочва Netinfo.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia