Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
30-04-2007

ГОДИШНА СРЕЩА НА ВЪРХА САЩ-ЕС ВЪВ ВАШИНГТОН ДНЕС

В най-високия форум ще участват президентът Буш, председателят на ЕК Барозо и германският канцлер Меркел.

Не се очаква Вашингтон и Брюксел да сключат споразумения нито за отпадане на визите за влизане в Съединените щати за гражданите на всички 27 страни членки на Европейския съюз, нито за регулиране на трансфера на данни за пътниците, които пътуват до САЩ с трансатлантически полети.

Това прогнозират агенциите, цитирани от "Дарик" - допълва се, че очакванията от срещата не са големи, тъй като американските и европейските лидери не успяват да преодолеят разногласията си по ключови въпроси като световната търговия, климатичните промени и борбата срещу тероризма.

Все пак се очаква според АП да бъдат обсъдени два приоритетни въпроса: планът на ООН за предоставяне на наблюдавана независимост от Сърбия на Косово и енергийната сигурност. Планът на ООН се ползва с подкрепата и на САЩ, и на ЕС, но Русия заплашва да му наложи вето. По втория въпрос, енергийната сигурност, трябва да се има предвид, че части от Европа са силно зависими от Москва за снабдяването си с природен газ.

Очаква се Меркел и Барозу да получат подкрепата на Буш за това двустранната търговия между ЕС и САЩ, на която вече се пада 40 на сто от световния стокообмен, да бъде подпомогната чрез премахване на някои бюрократични пречки. Тримата лидери ще подпишат и споразумение за отваряне на трансатлантическите въздушни коридори.

След споровете за иракската война и отношението към заподозрени терористи от страна на Вашингтон, сега има признаци за подобрение в отношенията САЩ-ЕС, отбелязва АП, цитирана от "Дарик".

За подобряването на отношенията допринесе поемането на ротационното председателство на Европейския съюз от Германия. В момент, когато британският премиер Тони Блеър се готви да напусне поста си, германският канцлер Ангела Меркел е смятана за най-добрия приятел на Джордж Буш сред европейските лидери.

Германският канцлер оказа известна подкрепа на американския президент в спора му с Русия за плановете на Съединените щати да разположат елементи от противоракетния си щит в Чехия и Полша.

В навечерието на срещата, съобщава news.bg, германската опозиция призова Ангела Меркел "да се изкаже по-ясно и по-балансирано по всички въпроси от дневния ред на срещата - от защитата на климата до разоръжаването".

News.bg припомня, че на заседание на 25 април Европейският парламент прие резолюция, в която одобри предложенията си към Вашингтон. ЕП призовава САЩ и всички други страни, които прилагат изисквания за визи към подбрани държави-членки на ЕС, незабавно да премахнат визовия режим и да се отнасят по еднакъв начин към всички граждани на държави-членки на ЕС.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia