Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2007

ЕС ОТЛАГА РЕШЕНИЕТО ЗА ЦЕНИТЕ НА РОУМИНГА

Европейският парламент отложи в понеделник предвиденото за четвъртък гласуване на предложението за намаляване на таксите за роуминг, тъй като не успя да постигне съгласие със Съвета на министрите, съобщава "Дневник".

Повечето страни членки се обявиха против проекта на комисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг с аргумента, че драстичното намаляване на цените на роуминга ще навреди на мобилните оператори в ЕС. Въпреки това парламентът и комисията продължават да се надяват, че може да се постигне споразумение до началото на лятото, за да могат потребителите да се възползват от намалението в цената на услугата още през лятната си ваканция.

Преговорите между парламента и националните министри продължават и ако има напредък в следващите седмици, парламентът ще гласува законопроекта на пленарната си сесия в края на май, а министрите ще излязат с крайното решение на срещата си в Люксембург на 7 юни, казаха за "Дневник" източници в парламента и комисията.

Предложението на парламента е таксите за роуминг да станат 40 евроцента за обаждания и 15 евроцента за приети разговори. Това решение би намалило таксите за роуминг в ЕС със 70%. То беше приветствано от Рединг, но не и от страните членки, чиито министри по телекомуникациите настояват за по-високи цени 60 евроцента за обаждания и 30 за приети повиквания. Тяхното предложение е много по-близо до исканията на мобилните оператори, които настояват за минимални корекции в приходите им.

Освен това министрите не са съгласни с решението на комисията всички европейски потребители да бъдат включени автоматично в новата тарифа. То изисква потребителите да имат три месеца да уведомят мобилния си оператор дали ще запазят абонаментния си план, а ако не го направят, да преминат към новата роуминг схема, предложена от Брюксел. Министрите не са съгласни с този срок, тъй като това би означавало някои потребители да загубят преференциалните условия, които им дават операторите.

Ако не бъде постигнато споразумение, страните членки ще настояват само новите потребители и тези, които променят мобилния си оператор, да бъдат автоматично включени в схемата с намалени роуминг тарифи. Това обаче би забавило още повече новото законодателство за роуминга, което в най-добрия случай ще влезе в сила през юли, коментира "Дневник".

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia