Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

В БРЮКСЕЛ НЕ СА СКЛОННИ ДА ИЗПРАТЯТ ЕКСПЕРТ ЗА СКАНДАЛА

Безпрецедентната молба на София до Европейската комисия да изпрати правен експерт, който да следи разследването на мегаскандала между властите, е поставила Брюксел в деликатна и сложна ситуация, съобщава "Дневник".

Официално от комисията заявиха, че обсъждат искането, отправено от вътрешния министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев, и в най-скоро време ще дадат отговор. Същевременно високопоставени източници, пожелали анонимност, заявиха, че най-вероятно експерт няма да бъде пратен, тъй като това "не би било от полза нито за България, нито за комисията".

Молбата на София беше получена в понеделник в генералния секретариат на Европейската комисия. В нея се настоява за "правен експерт, определен от комисията". От писмото обаче не става ясно защо България се нуждае от такъв експерт и каква ще бъде функцията му. Единственият аргумент за искането е "в дух с принципите за прозрачност и откритост".

Най-сериозните притеснения на високопоставени представители на комисията са, че изпращането на експерт в София на практика ще направи Брюксел страна във вътрешен мегаскандал, коментира изданието. Фактът, че събитията съвпадат с изготвянето на мониторинговия доклад за състоянието на съдебната система и корупцията, допълнително усложнявал нещата.

Източници на "Дневник" коментираха, че комисията е в много неудобно положение. От една страна, тя трудно може да откаже да предостави поискана помощ, тъй като това би могло да бъде изтълкувано като бягане от отговорност. От друга - изпращането на експерт няма да е полезно нито за следствието и българската правосъдна система, нито за Брюксел, тъй като може да доведе до прехвърляне на отговорността. Имало притеснения, че властите в България могат да опитат да използват като параван европейските структури.

 

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia