Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

ЧЕСТВАНИЯ НА ДНИТЕ НА ЕВРОПА

Днес в страните-членки на ЕС ще се проведат тържества по случай Деня на Европа - 9 май.

На този ден през 1950 година е било представено предложението на френския външен министър Робер Шуман, известно като "Декларацията на Шуман", което се смята за началото на Европейския съюз. В навечерието на Деня на Европа в централата на Европейския парламент в Брюксел беше открита изложбата "Строителство в името на Европа", посветена на развитието на градската архитектура и строителството на сградите, в които се помещават институциите на ЕС.

У нас! Представителството на ЕК организира празници в 27 български града.

От 10:30 ч. в градинката пред Информационния център на Европейския съюз на ул. „Московска" №9 ще се състои празнично отбелязване на Деня на Европа.

Участници в събитието ще бъдат деца - членове на Българските европейски училищни клубове от цялата страна. Техен домакин ще бъде Информационният център на Представителството на ЕС в България.

Тази година празникът е посветен на Европейската година на равните възможности. По време на събитието ще бъде открита и специална фото изложба.

Пътуващата информационна изложба "Европа на колела" за четвърти пореден път тръгва из България

В навечерието на Деня на Европа - 9 май, пътуващата информационна изложба "Европа на колела" потегли из България за четвърта поредна година. Символичен старт на добре познатия цветен камион, представящ материали за Европейския съюз, дадоха ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас г-н Майкъл Хъмфрис и министърът по европейските въпроси г-жа Гергана Грънчарова. Гости на събитието бяха посланици от държавите-членки на Европейския съюз, граждани, деца от столични училища и медии. На добър час на "Европа на колела" пожела и Валя Балканска със своята световноизвестна песен "Излел е Дельо Хайдутин".

В рамките на честванията на Дните на Европа в страната „Европа на колела" ще посети 27 български града - колкото са страните на ЕС след присъединяването на България и Румъния. През периода 14 май - 20 юни 2007 изложбата ще премине през Благоевград, Бяла, Смолян, Силистра, Търговище, Чипровци, Трявна, Ракитово, Нова Загора, Елхово, Исперих, Ботевград, Асеновград, Чирпан, Карнобат, Момчилград, Мездра, Левски, Угърчин, Лясковец, Димово, Шабла, Стамболово, Провадия, Нови Пазар, Радомир, Кочериново. Така общата бройка на български градове, които е посетил цветният камион, ще достигне 99.

Като част от съпътстващата програма на „Европа на колела" във всеки посетен град ще се проведе дискусия на тема "Българските общини в Европейския съюз". По време на изложбата, двама експерти по европейските въпроси ще провеждат "Европейски уроци" за по-любознателните. Всеки, преминал "курса", ще получи специален сертификат. Традиционният за "Европа на колела" конкурс за детска рисунка "Моята европейска приказка" ще се проведе и тази година с награди и представяне на победителите по време на тържеството.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia