Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2007

СЪВЕТЪТ НА ЕС ПРИЕ ВИЗОВАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи постигна във вторник политическо споразумение по законодателния пакет за Визова информационна система (ВИС), съобщава Rapid. Европейският парламент прие този пакет на 7 юни.

Приемането на тези закони от ЕП и страните-членки са необходими да допълнителното развитие на системата за обмен на визова информация между държавите-членки. ВИС ще позволи на консулствата и други служби да започнат да използват системата при обработването на молби за визи и проверката на визите. Решението ще разреши на правоохранителните органи да се консултират с базата данни при определени условия.

Визовата информационна система ще съхранява данни за 70 млн. души относно визи за посещение или транзитно преминаване през Шенгенското пространство. Данните ще включват снимка и десетте пръстови отпечатъци на кандидатите. След като бъде завършена, ВИС ще бъде свързана с всички издаващи визи консулства на страните от Шенген и на външните гранични пунктове.

Комисарят по правосъдието Франко Фратини приветства приемането на законовия пакет: „Комисията изключително много приветства постигането на компромис по пакета ВИС. От една страна системата ще даде нов практичен инструмент на консулствата и граничните пунктове, издаващи визи. Ще помогне и на полицията в страните-членки за борба с тероризма и сериозните престъпления. От друга страна самите пътници ще се възползват от системата ВИС особено в случаите с многократни влизания".

Фратини добави, че за ЕК е изключително важно, че още от началото всички участващи страни са се стремили да осигурят оперативните изисквания да вървят успоредно с нуждата от защита на личните данни.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia