Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2007

ПРЕДСТОЯЩО РАЗШИРЯВАНЕ НА ШЕНГЕН

По информация на австрийския вестник Ди Пресе - само след половин година граничният контрол за съседните на Австрия държави Чехия, Словакия, Унгария и Словения ще отпадне. В представения от еврокомисаря Франко Фратини доклад се отбелязва, че една важна предпоставка за това е изпълнена, а именно - техническото приложение на шенгенската информационна система ще бъде финализирано до края на август, съобщава "Дойче веле".

И по-голямата част от новите държави-членки на Европейския съюз ще довършат до края на следващата година подготовката си за всеобхватната защита на външните граници на Общността. По този начин шенгенското пространство без граничен контрол, но пък базирано на тясното сътрудничество на полицията и правосъдието, ще се разшири от 13 на 22 държави. От "старите" членки само Великобритания и Ирландия няма да бъдат включени. България и Румъния, както и Кипър, предстои да се присъединят към края на 2008-ма - след завършването на втората част от шенгенската информационна система, съдържаща и важни биометрични данни.

За да може след отварянето на границите преследването на извършителите на престъпления да функционира още по-добре, министрите на правосъдието от Европейския съюз дадоха зелена светлина за разширяването на обмена на данни. Така всички национални бази-данни с ДНК, пръстови отпечатъци и МПС ще бъдат предоставени на разположение на всички полицейски власти от Общността. И на практика ще бъде приложен така нареченият Договор от Прюм, в който досега членуваха само седем страни - Австрия, Германия, Испания, Франция и държавите от Бенелюкс.

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз разискваха и възможностите за обмен на данни от националните наказателни регистри. И ако, например, един австриец, който вече е бил осъждан в Германия и Испания, бъде изправен пред съда в Италия, Австрия ще трябва да предостави на Италия данните за всички негови предишни присъди, коментира "Дойче веле".

Все още не е ясно, обаче, кога и дали данните в целевата страна ще бъдат изтрити и за какви данни всъщност става дума. Националните наказателни регистри ще трябва да бъдат свързани и електронно през следващите години, за да може само в рамките на един час да се разбере, дали някой вече е бил осъждан някъде другаде, както и - за какъв вид престъпление е санкциониран. След възприемането на рамковите условия се предвижда за период от две години да се извърши и техническото приложение.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia